НАП и службите ще имат бърз достъп до банкови сметки на фирми и граждани


БНБ ще поддържа регистър със сметки, без обаче да дава информация за наличностите
Депутатите одобриха окончателно създаването на електронен регистър на банковите сметки на фирми и граждани, до който бърз достъп ще имат Националната агенция за приходите (НАП) и правораздавателните органи.
В мотивите към промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и Закона за кредитните институции е записано, че целта е оптимизиране на процеса по установяване на данъци и задължителни осигурителни вноски, както и с подобряване на събираемостта на публичните вземания.

Защо се прави?

    Идеята за създаването на регистър в БНБ, подобен на кредитния, беше лансирана за първи път от финансовия министър Владислав Горанов в началото на 2015 г. Тогава той обясни, че в момента справките стават трудно, тъй като администрацията трябва да изпрати запитване до всяка банка в България. "Процесът тече с месеци и понякога информацията се оказва безполезна", каза тогава министърът.


Експерти от банковите среди обаче изразиха съмнение доколко този регистър ще може да работи коректно, тъй като в момента данните от различните информационни системи се събират и съхраняват по различни начини. Във връзка с това в ДОПК е записано, че банките ще трябва да изпращат информацията в "стандартизиран вид".
Това пише http://www.capital.bg/