Дебати, мнения, тези и защити се вихреха в Културно - информационен център Троян

     

Правителство
 12-класниците от клуб „Дебати“с ръководител Нели Генкова представиха демонстрираха уменията си. Събитието се проведе в новооткрития Информационно-културен център. Бе посветено на  патронния празник на СОУ „Св. Климент Охридски” - 25 ноември. Подобен дебат - състезание се проведе през 2013 г в Ловеч по инициатива отново на троянското училище. За това събитие Ви припомняме малко по - надолу
Опозиция


    Темата тази година бе: "Това правителство ще изисква лиценз за родителство".  Участниците бяха шестима, съответно по трима в отбор. Отборът, условно наречен "Правителство"Памела Монева (12.б), Габриела Ангелова (12.а) и Виктор Пейковски (12.б)/  и "Опозиция"/Любомир Кирилов (12.а), Кристиян Стефанов (12.а) и Пламена Радевска (12.а)/. 



    "Правителството имаше задача да докаже, че трябва да се изисква лиценз за родители. Неговият план включваше курсове за родители трикратно: през бременността, после - когато детето ще постъпва в първи клас и когато е 14-годишно (заради промените в пубертета). Според първия говорител на Правителството – Памела, това ще помогне на родителите да възпитават децата си, а в обществото ни ще има повече спокойствие. Опозицията твърдеше, че подобен лиценз е излишен и че ефектът от този курс ще е отрицателен, защото децата ще бъдат възпитавани по един и същ начин и ще се превърнат в машини. Дебатът се завъртя около това доколко държавата трябва да се намесва в семейните дела".Споделя Йоана Лоринкова, 11.б клас. Тя още казва ..."По регламент речите на участниците бяха 8-минутни, а заключителните – 4-минутни. Имаше размяна на въпроси и отговори, което направи дебата жив и динамичен. Имаше и случаи дебатьорите да не желаят да изслушат опонента си, което е тяхно право, и да казват: „Не, благодаря”, а тази тяхна реакция се харесваше на публиката и я развеселяваше. "

"Правителството – Памела, това ще помогне на родителите да възпитават децата си, а в обществото ни ще има повече спокойствие. Опозицията твърдеше, че подобен лиценз е излишен и че ефектът от този курс ще е отрицателен, защото децата ще бъдат възпитавани по един и същ начин и ще се превърнат в машини. Дебатът се завъртя около това доколко държавата трябва да се намесва в семейните дела. " 


 Любомир е първият говорител на Правителството, Кристиян  - много бърз в реакциите си и на всеки въпрос веднага намираше отговор. А Пламена беше много уверена в себе си и директна в изказванията си. Тя обърна внимание на това, че "както шофьорският курс не е гаранция за умения и отговорност".  
Публиката аплодира Пламена  защото завърши с много добра и убедителна реч.
 Г-жа Нели Генкова може да се гордее с постигнатото, защото нейните ученици показаха, че  са усвоили по много добър начин как се "Дебатира". И че, усмивката и добрата мотивация побеждават повече от агресията..

Коментар на редактора:

Тук е момента да напомним на читателите , че през 2013 год се проведе  състезание по публично говорене проведе в Ловешката библиотека. В дебата, иницииран от СОУ "Св. Климент Охридски" – Троян, се включиха отборите на СОУ "Св. Климент Охридски” – Ловеч, ГЧЕ "Екзарх Йосиф I” и Клуб "Дебати” от Център за работа с доброволци към Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев”. Като темите бяха :

1."Има ли възраждане на интереса към книгите у нас и по света?”2."Трябва ли литературното обучение да остане обвързано с онова явление, което наричаме класика?”, 3."Трябва ли православната църква да се опита да спечели младите?”.

   Те бяха оценявани от независимо жури, с председател адвокат Валентина Недялкова.
    Победител в състезанието потборът от СОУ "Св. Климент Охридски”  Троян, следван от Клуб "Дебати” към Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев”, а трети и четвърти останаха учениците от ГЧЕ "Екзарх Йосиф I” и СОУ "Св. Климент Охридски” – Ловеч.

по материали на http://statii.svetikliment.com/
http://sever.bg/
Снимки  - Йоана Лоринкова, 11.б клас



>