Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей ще посети Троянският манастир

За 10 ноември е планирана среща на Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей с игумена на Троянският манастир Велички епископ Сионий. По време на  престоя му  в манастира ще бъде извършено възпоминание при гроба на патриарх Максим и ще бъде даден обяд в чест на високия гост.
Високият гост ще пристигне в България още на 7-ми ноември.

    Ще бъде придружаван от трима български митрополити: Видинския Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Русенския Наум. А с Негово Светейшество патриарх Неофит на празничния 8 ноември, Архангеловден, от 9,30 ч. патриарсите Вартоломей ще оглавят съборната св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

 Вселенският патриарх ще се срещне с деца на загинали служители от системата на МВР. Кадрите с двамата патриарси ще бъдат включени в традиционния клип за подкрепа на децата, останали без бащи.
На 9 ноември  на патриарх Вартоломей ще бъде връчено почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН. След това в Голямата зала на БАН гостът ще прочете доклад на тема: „Климатичните промени и влиянието им върху световната и регионалната политика”.
По-късно президентът Росен Плевнелиев ще връчи на патриарх Вартоломей най-високото отличие на страната - орден „Стара планина“ – първа степен. Преди официалната церемония ще се проведе среща разговор между патриарх Вартоломей и президента Плевнелиев.
 Ще се проведат официалните разговори между представителите на Вселенска патриаршия и БПЦ.
 Вселенският патриарх Вартоломей ще се срещне  и с представители на български и чуждестранни медии.
По време на визитата си в България патриарх Вартоломей ще се срещне с премиера Бойко Борисов. Ще  гост  в турското и гръцкото посолство, както и на Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана“.
изт: http://www.dnevnik.bg/


Коментари