В НАВЕЧЕРИЕТО НА РОЖДЕСТВЕНСКИЯ ПОСТ

Рождественският пост е последния многодневен пост в годината. Започва на 15 ноември и продължава до 24 декември. Продължителността му е четиридесет дни и затова по Църковен устав се нарича Четиридесетница, така както и Великият пост.
Заговява се на 14 ноември – т.е. на този ден за последно се употребява блажна храна – мляко, месо, масло, сирене, яйца и др. Този пост обхваща голяма част от зимния сезон и служи за освещение на последните дни от годината, за тайнствено обновление и духовно единение с Бога и най-вече за достойно посрещане на празника Рождество Христово
Добре е да знаем, че постът не е цел , а средство, което ни е дадено, за да можем да смирим своята плът и се очистим от сторените грехове. Без молитвата и покаянието, постът не би се отличавал от една обикновена диета..


КАК ДА ПОСТИМ:

1. 15 - 20 ноември - само растителна храна с олио. 21 ноември
Въведение Богородично
(разрешава се риба)

222 - 29 ноември - разрешава се риба

330 ноември - 6 декември - разрешава се риба. От Андреевден до Никулден

4. 7 декември - 13 декември - разрешава се риба

5. 14 декември - 19 декември - разрешава се риба

6. 20 декември - 24 декември - само растителна храна с олио. От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово

7. 25 декември - Блажи се. Не се пости дори ако се случи в сряда или петък. РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

По време на първата (от 15- 22 ноември) и последната (от 20 до 24 декември включително) седмица от Рождественския пост постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Безгръбначните животни: охлюви, миди, октоподи и др. се считат за постна храна.

През останалите дни на Рождественския пост се разрешава риба с изключение на сряда и петък (всяка седмица).


ЛЕКИ И СПАСИТЕЛНИ ПОСТИ!

по материали на  sveta-troica-plovdiv









Коментари