Хладилници за бедни от Тетевен до Кейптаун

НАЗАЕМ от КОЛЕГИ


Емигранти пращат пари за витрини, пренесоха идеята и в чужбина

Ученици от Пловдив и Смолян ще ги зареждат всеки ден до Нова година


"Да хвърляш хляб е грях", гласи народна мъдрост. "Всяка трохичка е капчица пот от труда на хората, които обработват земята", казваше дядо ми. Всеки от нас го е правил, без да се замисли, че с коматчето хлебец можеш да помогнеш на човек в нужда. Вече 5 месеца грижата за гладните дава тласък на каузата "Ако си дал", дело на софиянеца Стефан Чолаков. Идеята е да не се изхвърля храна. Всеки от нас, когато заминава - за уикенда или в командировка, вместо да остави у дома ядене, което ще намери развалено, може да го дари. В страната вече има над 30 хладилника за бедни. А скоро идеята на Чолаков ще даде плодове и в Испания и Гърция. Очаква се хладилникът за бедни да "прелети" и отвъд океана - чак до Кейптаун. А 15-годишно момче от София в момента прави сайт безвъзмездно, в който има карта на "фризерите на доброто". Така всеки може да види в интернет къде го чака пълен хладилник. 

Благородната инициатива на Стефан Чолаков "Ако си дал" вече прескочи границите на България
ФОТО Михаил КЪРШОВСКИ
"Повечето от хладилниците са подарени от българи, които живеят в чужбина. Прочели за идеята в интернет и се обаждат, за да помогнат", разказа пред "Стандарт" Стефан Чолаков. До Коледа се очаква наше момиче от Добрич, което живее и работи в Лондон, с първата си заплата да купи още един, който да помага на бедните в родния й град. Изселник от Родопите в далечен Кейптаун също проявил интерес към инициативата. До края на годината се очаква да заработи подобен хладилник и в Ксанти. Той е купен от потомци на българи, които са останали в южната ни съседка след затваряне на границите през 1944 г., известни като "нашенците". В Атина вече има такъв хладилник, поставен пред магазин, чиито собственик е българин. Нашенец, който живее в Испания, пък видял пост в социална мрежа, в който е описана инициативата.
Разказал 
на кмета 
на иберийското градче
в което живее, и той се вдъхновил. Така в Испания хладилниците станали два. Просто кметът на съседния град също се запалил и доброто "покълнало" и там.
У нас интересна инициатива са подели ученици от Пловдив и Смолян - да зареждат хладилниците за бедни всеки ден до края на годината. От голяма компания, която произвежда такава техника, подарил нов уред на родопския град, както и на Оряхово и Мездра. Там хладилниците ще бъдат монтирани до дни. А следващата спирка на "Ако си дал" ще бъдат Русе и Шумен. Хладилниците за бедни са пълни във Варна, Пазарджик, Пловдив, Тетевен и Велико Търново. 
В болярския град хладилникът е закупен от Деян Иванов, който от няколко години живее в Ню Йорк. Младежът пратил парите на Чолаков. Деян оставил и телефоните на няколко ресторантьори в старата столица, които могат да даряват храна. Столичният бизнесмен се свързал с тях, за да сподели идеята. Първи откликнали от известен ресторант, както и от верига за бързо хранене.  
В същото време в София хладилниците вече са 6. Последният е в кв. "Овча купел". Той е купен от собственичката на верига сладкарници. "Идеята е навсякъде да има такива хладилници за взаимопомощ. Някои готвят специално, за да оставят храна. Макар идеята да не е това, хората така го приемат и го правят. Всъщност идеята е да не изхвърляме храна, която вече е произведена, която е в търговските вериги и остават няколко дни до изтичане на срока на годност", коментира Чолаков. Според него
хората рядко злоупотребяват
- почти не се случва някой да вземе повече от една порция. В началото е имало случаи, в които човек в нужда е пълнил цяла чанта с храна, но после се засрамил от постъпката си. "Хората се научиха, че е по-добре да си вземат по-малко, за да има за всеки", казва Чолаков. 
Неприятни инциденти обаче не липсват. На 7 ноември хладилна витрина е поставена и в Пловдив, дарена от жителка на града, която живее в Цюрих. 5 дни по-късно обаче тя осъмва без вратички и стъклени прегради. Едната версия е, че вятърът е виновен за инцидента. В полицията пък имат информация, че вратичките са свалени от бедни хора, които не искали храната да е студена. Учениците от Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив обаче отговарят на лошото с добро - те са твърдо решени да не оставят нито ден празен хладилника за бедни. По един клас от училището ще го пълни до 22 декември. Идеята е хрумнала на десетокласници във връзка с проект на Федералната централа за политическо образование на Германия. Стефан Чолаков очаква, че учениците, които са толкова ентусиазирани, ще продължат да пълнят хладилника и след Нова година. "Има много хора, които не могат да излизат от къщите си или ги е срам, притесняват се. Нека да ги научим, че храната там е годна и биха могли да си вземат сами. Но защо не първия път ние да им я занесем, за да може да свикнат, че могат да разчитат на обществото", казва Чолаков.
Антония КЮМЮРДЖИЕВА 
standartnews.com

Коментари