Музеят на занаятите ще гостува с изложба на АЕК "ЕТЪР"

Музеят на занаятите ще  гостува на единствения в България музей на открито АЕК "Етър" с изложбата "Как оживява дървото". Откриване - 20 ноември 2015 г.,11.30. ч.


Изложбата "Как оживява дървото - зооморфни мотиви в художественото обработване от Троянско" ще бъде открита на 20 ноември, петък, в изложбената зала на архитектурен комплекс "Етър". 

Идеята на изложбата е да се покажат зооморфните мотиви в различните етапи от развитието на дървообработващите занаяти, различната интерпретация на животинските видове, разнообразния начин и място, където те са претворени.

Животински мотиви, реалистични и стилизирани, могат да се видят, както по солници копанки, чаши, кутели, кутии, геги, хурки, така и по-късно в дърворезбените пана, че даже и върху гъдулки и гайди.

Важно е да се спомене и това, че всички тези същества носят специфично символно значение, основания за чието тълкуване намираме както в християнските обяснения за света, така и в езическо-фолклорните представи.

На него ще присъстват и авторите уредници на изложбата от гр. Троян.
Изложбата ще гостува в АЕК "Етър" до края на януари, 2016 г


АЕК "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Музеят е разположен ва 8 км. южно от гр. Габрово. Идеята за създаването на Етъра преднадлежи на Лазар Донков " В досегашните музейни експозиции не можеше да се постави зрителят в непосредствен контакт с отминалата действителност.
Всичко това беше причината - пише Донков - да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито.... за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство."
В музея са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола. През 1835 г. тук се открива Първото светско новобългарско училище. Благоприятните икономически и политически промени, настъпили в империята сред 30-те години на ХІХ в. допринасят за издигането на Габрово като значителен стопански, духовно-просветен и търговски център.
Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (копия на оригинали).
по материали в интернет

Коментари