Личната карта - носител на данни за електронна идентичност.

Личните карти ще могат да се ползват като носител на данни за електронна идентичност.
На днешното си заседание кабинетът одобри вграждането в личната карта на електронен носител с безконтактен достъп, съобразен с изискванията на ICAO (Международната организация за гражданска авиация), съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Чипът дава възможност картата да се използва като електронен документ за пътуване и като носител на данни за електронна идентичност.

С решението, след изтичане на договора за сега издаващите се лични документи, се предвижда да се премине и към нов модел на централизирано персонализиране на документите. Той включва и доставка на оборудване (хардуер и софтуер), на бланки за документите и на консумативи и лицензи, необходими за производството и персонализацията им. От центъра за персонализация новоиздадените лични документи ще бъдат транспортирани към 29 централизирани пункта за административно обслужване на граждани. 

Предстои министърът на вътрешните работи да обяви обществена поръчка за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на личните документи, както и прехода от сега действащата към новата система. 

по материал на ДНЕВНИК

Коментари