Фирма ще се регистрира за два дена


Фирма ще се регистрира за два дена
ВНЕДРЯВАНЕ НА НОВИ ФУНКИОНАЛНОСТИ В ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА НА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

Агенция по вписванията уведомява своите потребители, че в изпълнение на приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за Търговския регистър /обн. ДВ, бр.54 от 17 Юли 2015г./, от 13 ноември 2015 г. в системата на Търговския регистър са внедрени функционалности, съгласно които:

  1. Заявленията за вписване на първоначална регистрация на търговци ще се разглеждат до края на следващия работен ден от постъпването им в Търговския регистър. Произнасянето ще се извършва незабавно след разглеждане на заявлението, освен в случаите когато на заявителя са дадени указания.
  2. Когато заявителят е посочил електронна поща, дадените указания ще се изпращат и на нея освен оповестяването им по партидата на дружеството в Търговския регистър и електронната страница на агенцията.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Коментар на ТРОЯН ДНЕС И УТРЕ
Приетите през лятото поправки предвиждат още Агенцията по вписванията да получи за осъществяването на функциите си и правото на безплатен достъп до регистъра на населението, поддържан от ГРАО – национална база данни "Население".


Регистрипането на нова фирма вече ще отнема не повече от два дни. Благодарение на  влизането в сила на приетите през лятото промени в Закона за Търговския регистър, според горе написаното съобщение на Агенцията по вписванията (АВ). Поправките бяха обнародвани на 17 юли, но ведомствототрябваше да може да преструктурира дейността си, така че да изпълни новите изисквания.

До момента този тип заявления се разглеждаха заедно с всички останали (за вписвания, заличавания и обявявания на различни актове) по реда на тяхното постъпване и срокът беше 3 дни. Изключение се прави за заявленията за обявяване на годишните финансови отчети на компаниите, които също се разглеждат от служителите на АВ по реда на постъпването им, но отделно от останалите заявления.

по материали на http://www.registryagency.bg/

Коментари