13 октомври е символ на желанието на троянеца да успява, да създава, да бъде...


Ден преди отбелязването на юбилейната 150-годишнина от обявяването на Троян за град, отново имаме честта да бъдем домакин на изява, значима за нашите граждани.


13 октомври е символ на желанието на троянеца да успява, да създава, да бъде...
В национален план, тази дата е свидетелство за активността, всеотдайността и начинанията на един българин, който трябва да помним, и с когото трябва да се гордеем.
През настоящата 2018 се навършват 111 години от рождението на Иван Хаджийски. Изпод перото на троянския социолог, излизат отговори на въпроси по теми, свързани с българската народопсихология. Съждения, актуални и в настоящия момент.

"Днес oбаче няма да акцентираме пряко върху изключителните заслуги и оригинален принос на Хаджийски към българската социология. Няма да говорим и за бита и душевността на нашия народ.", каза младата Тереза Георгиева , която работи в центъра.
Младите “последователи” на Хаджийски, които присъстваха в Информационно културния център, имаха възможност да разкрият своята “оптимистична теория” за младежката активност в градското общество. Това е и основният акцент на своеобразната работилница за граждански каузи под наслов “Градът и гражданското”.

В срещата взеха участие ученици от Клуб “Дебати” към СУ “Св. Климент Охридски”, ученици от СУ “Васил Левски” и НУПИ “Проф. Венко Колев”.
Община Троян има удоволствието да посрещне и изследователите от Института по социология “Иван Хаджийски” – София и техни млади колеги. 
В първата част на теоретико-практическото събитие, ученическите екипи представиха своите резултати по предварително зададените им теми. 
Отборът на СУ “Св. Климент Охридски” и НУПИ, в който участват Мария Ковачева, Михаил Миревски, Ния Чонова, Мартин Василевски, Стефани Лалева, Даниела Данаилова и Надежда Раева.
Екипът представи темата “Да бъдеш граждански активен млад човек в малкия град”
Какво е “Битието на младия човек в малкия град” разбрахме от екипа на СУ “Васил Левски” и НУПИ. Думата имат Лиана Балева, Яна Раева, Мила Маринова, Христо Стефанов, Мишел Дудев, Христо Костов и Давид Костадинов. 
След като двата отбора доказаха каузите си, се даде начало на свободна дискусия.
Тук участие взеха изследователи от Институт по социология “Иван Хаджийски”.  Те представиха изследвания по подбрани теми
  • Борис Попиванов представи темата "Иван Хаджийски и формите на масова мобилност"; Първан Симеонов разви за "Каузи в градските пространства" и даде примери; Светлин Тачев - "Възможности за пряко гражданско участие в местната власт"; проф. Петър-Емил Митев – Каква е “днешната младеж”; Андрей Райчев – Каква беше “предишната младеж”; и Пламен Владимиров - „Гражданското и политическото“.
Младите дебатьори получиха заслужени грамоти и книги от проф. Петър-Емил Митев. В знак на благодарност от Община Троян, г-жа Розалина Русенова, заместник-кмет на Общината, връчи подаръчни комплекти на социолозите от Института и на Ученическите екипи. 
Тереза Георгиева - експерт завърши дискусията с
цитат от Иван Хаджийски, "който се надявам, че ще послужи пред по-младата аудитория в бъдещите им начинания като граждански активни млади хора  -
"Да помним откъде тръгваме, за да преценим стъпката си".

Благодаря на всички за активното участие!

На изследователите от институт “Иван Хаджийски”, които представиха различни аспекти на градски инициативи.

На учениците, за тяхната отдаденост към честта на Хаджийски, на менторите Нели Генкова и Цветелина Мутафова, за старанието и подготовката на отборите.

И на всички гости, които уважиха проявата в навечерието на празника на Троян! "
След проявата имаше коктейл











Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари