Най-вероятно никой от жителите на засегнатите райони в Тетевенско няма да получи допълнителни помощи


Държавата отчита щети за милиони от пороите през юли. Каква е цената на бедствието?


В края на миналия месец дъждовете в Тетевенско наводниха къщи, складове и пътища. Активизираха се и нови свлачища. Подобна беше картината и на други места в страната.

Възстановяването на материалните щети и инфраструктурата ще струва около 6,2 млн. лв. Последното свлачище в Смолянско предизвика щети за над 7 млн лева, а възстановяването на Мизия ще струва на държавата около 3 млн. лева.

79-годишната Невена живее в Тетевен от 1981 г. Казва, че не помни дъждове като тези. Приземният етаж на къщата й се наводнил за по-малко от два часа. Опитали се да препречат пътя на водата с чували с пясък. Но разбрали, че природата е неконтролируема.

“Oт тук вървеше река. Личи къде е минала реката. Всичко е с кал”, казва възрастната жена.

Въпреки силата на бедствието, пораженията и в дома на баба Невена и в къщите на останалите хора в района не са сериозни.

“Няма конструктивни нарушения, паднали покриви и стени. Основните щети са по пътища, стени, мостове и улици", заяви д-р Магдалена Бояджиева, кмет на Тетевен.

Невена има застраховка на къщата, но предстои да се оценят щетите.

"Единици са къщите, които са застраховани", добави кметицата.

"Застраховките за домовете, за къщите по селата, където се случват бедствията, са изключително евтини. Важно е да го знаят хората. Между 40-60 лв. на година струва една такава застраховка", каза пред NOVA Ивета Кунова, председател на Управителния съвет на БАЗБ.

Със или без застраховка, най-вероятно никой от живеещите в района няма да получи допълнителни помощи. Причината e, че едно от изискванията за получаването им е да има сериозни конструктивни нарушения.

Въпреки че няма сериозни материални щети в областта, част от тях са категорични че ще са им нужни месеци, за да се възстановят.

НОВА ТВ

Коментари