В ПАМЕТ НА ЛАМАР И ЛЕВСКИ

На 13юли,  в двора на дома на писателя Лалю Маринов – Ламар  в троянското село Калейца се бяха събрали неколцина хора под дебелата сянка. И сякаш времето бе се върнало 120 години  назад . Изплуваха спомени за  писателя, който  е роден на 1 януари 1898 г. Завършва Търговската гимназия в Свищов през 1916 г. и Школата за запасни офицери през 1918 г. Участва в Първата световна война.
След войната работи в Троян, откъдето е уволнен от чиновническа служба за анархистичните си убеждения през 1923 г.
Премества се в София и се сближава още същата година с Гео Милев и Христо Ясенов. От 1925 г. до 1947 г. Ламар ръководи основаната от него печатница „Ново изкуство“, редактира и издава сп. „Новис“ (1929-1932 г.). Участва във втората фаза на Втората световна война. След 9 септември 1944 г. е редактор на списание „Български воин“ и „Турист“, на вестник „Ехо“ и др.
Умира в София на 21 февруари 1974 г.
Павлина Балевска
С тези  биографични данни за видния калейчанин, прочетени от библиотекарката  Павлина Балевска  към НЧ”Искра” започна  срещата на гостоприемните  жители на селото с членове на Общински комитет „Васил Левски“ – Троян в  родната къща  на Ламар. 
Със стихотворения посветени на 120 години от рождението на поета и 181 г. от рождението на Апостола започна литературната вечер. Гостите прочетоха откъси от книгата на Ламар „Васил Левски – лирична животопис“, свързани с дейността на великия българин в нашия край.
Найден Ангелов

Интересни спомени за Ламар разказа любимият на много поколения учител Найден Ангелов, който е бил свидетел на написването на книгата и пръв неин читател. Тогава той изказал мнение, че е твърде разказвателна, след което поетът я „разпокрива“ и постига нейната поетичност.
Илия Василев от Калейца разказа как са празнували 70-годишнината на Ламар – в селото, в столицата и в Ловеч, където е присъствал целият състав на Съюза на българските писатели.
Присъстващите на литературната вечер, сред които имаше и деца, можеха да разгледат изложбата „Левски в Троянския край“ изпратена от Община Троян.
ПОКЛОН ПРЕД ЛЕВСКИ И ЛАМАР!










Руслана Попсавова бутон за споделяне

Коментари