"Любовно писмо към света"

На 5-ти септември в галерия „Серякова къща” в Троян ще се открие изложба с 40 фотографии на българката  Кремена Тодорова и американеца  Кърт Гьоди. Изложбата е част от световен проект, наречен „Любовно писмо към света”

По своята същност, "Любовно писмо към света" е творческо начинание, чиято цел е да създаде световна общност от хора, обединена от поезия, татуировки, фотография и музика. Сред морето от омраза, предразсъдъци и насилие, тази общност предлага приемане и любов. Хората, които избират да се присъединят към  нея  избират стих от поемата на Франк Екс Уокър „Обяснение в любов към света” и го татуират върху тялото си. После пращат  снимка на своята татуировка.
В изложбата ще могат да се видят 40 такива фотографии на хора с татуировки.
Освен фотографите,на самото откриване ще присъстват шест американски писатели, които ще споделят пред публиката своите впечатления от Троян и България.
Обяснение в любов към света
От Франк Екс Уокър
Превод: Катерина Клемър и Невена Дишлиева - Кръстева 

Обичам те, свят.
Обичам седемте ти различни лица.
Обичам твоите лековити води,
Обширни и дълбоки.
Обичам връзката ти
Със слънцето и луната
и това, на което тази връзка ни учи
за другарството,
за промяната,
за революцията
.
Обичам огледалната повърхност върху пъпа ти,
на чийто фон изпъкват двете ти полукълба
и това ни дава важни уроци
за равновесието,
за отражението,
за намирането на центъра
.
Обичам това, че сме
същински малки светове. Че нашето земетресение 
за теб е потръпване, твоето кихане –цунами,
лавина, свлачище.

Твоите горещи вълни
наричаме суша.
Някога покри цялото си тяло
с лед, за да се справиш с треската.


Оплакваш всекидневно
отколешното ни невежество,
епичните ни провали и дребнави спорове,
всички наши прегрешения,
водите ти
изтичат и се раждаме отново.

Обичам размаха ти, взаимното ни привличане,
Неустоимия ни тласък един към друг.

За всеки дар,който заграбваме
от утробата ти
ни засипваш с градушка и гръмотевични бури.

Когато създаваме отрови без антидот
и градим паметници на самите себе си,
ни пращаш торнадо и урагани,
за да ни напомниш колко сме малки.

И все пак продължаваш да ни учиш на смирение,
да ни вдъхновяваш и вълнуваш ден след ден
с неподправената си красота.

Опитите си да наподобим гледките ти
дръзваме да наречем изкуство и танц,
музика и поезия,
архитектура и език,
и любов.
Това единствено правим както трябва.

Няма да издържим изпита по човечност
Ако все така не усвояваме уроците
по хармония
и докато не се отучим от страха и омразата.

Благодаря ти, свят, за този
изпит, в който свободно ползваме всички източници,
както и задето все тъй вярваш,
че заслужаваме твоята любов.

Ние, които те обичаме както умеят чернокожи,вече знаем,
че каквото причиняваме на теб,
причиняваме и на себе си...
Катерина Стойкова-Клемър. Освен на Как наказва Бог (ICU, 2014, на български), тя е автор на още четири стихосбирки: The Air around the Butterfly / Въздухът около пеперудата (Факел Експрес, 2009, двуезична), The Most(Finishing Line Press, 2010, на английски), Неделимо число (Факел Експрес, 2011, на български) и The Porcupine of Mind (Broadstone Books, 2012, на английски). Родена в Бургас, от 1995 живее в САЩ.
Ето още информация за всеки от участниците. 
Кърт Гьоди и Кремена Тодорова запечатват образи от периферията на американската култура, там където е царството на травестити, бракувани автобуси и табели на изоставени мотели. Те пътуват до Лос Анжелис, Индианополис, Ню Орлийнс, Сан Антонио и Портланд да фотографират хората, които живеят близо до автобусите и фотьойлите, захвърлени в покрайнините на тези градове. Колекцията от образи, която е резултат от тези пътувания, представлява едно несвърващо произведение на изкуството – ЗАХВЪРЛЕН: САЩ. С „Проекта за татуировки Лексингтън“ – публична арт изява, в която думите на стихотворения се слагат като постоянни татуировки  върху телата на 253 жители на Лексингтън – Кърт и Кремена основават глобално движение, обединяващо хората с еднакви татуировки, направени по едно и също време. „Любовни писма до света“ е тяхната последна серия от проекти с татуировки. А най-последната им творба е „Отучи се от страха и омразата“. Тя приканва всеки да се отучи да се страхува и да вярва на предразсъдъци, като сътвори временни произведения на изкуството, които да включват съучастие. Кърт и Кремена са излагали свои общи творби в Воулдър, Индианополис, Лексингтън, Луивил, Онеонта, Сан Антонио и Венис Бийч.

Дайан Тимъринг, съосновател на  американската програма Здравеопазване и вицепрезидент по църковна юрисдикция и политиката на здравеопазването, е и новатор импресарио, автор и уважаван лидер в здравеопазването. Родена в Луивил, Дайан притежава бакалавърска степен по комуникации и маркетинг от университета Вандербилт/завършена с отличие, Нешвил, Тенеси/ и магистърска степен по изящни изкуства и литература от университета Сполдинг в Луивил, Кентъки. Тя получава своята диплома за управление и политика на здравния сектор в университета Маями в Коръл Гейбълс, Флорида. Също така, тя е сертифицирана помощник медицинска сестра. Дайан е наречена от Медикъл Нюз както лидер в здравеопазването, така и един от „20 най-важни хора в здравеопазването за 2015“; избрана е във Финансовия комитет на Американската здравна организация. През 2009 тя издаде в съавторство с Е. Джозеф Стейър /президент и СЕО в Здравеопазване/ първата си документална книга, озаглавена „Моят Бог! Нашият Бог!“ и се надява да издаде своята първа художествена книга „Луната  настойник“ през 2016.  
А.Л.А. Ковингтън притежава магистърска степен по литература от университета в Сполдинг. Нейни разкази са публикувани в Флеър, Флаглър Ривю, списанието Туистед Вайн Литерари Артс, Декларейшън, Екуилибристс, в антологията Уумънс Уърк, а в Делмарва Ривю са публикувани нейни документални творби. Родена във Вирджиния, тя учи литература и творческо писане в университета във Вирджиния и право в университета Джорджтаун. Има юридическа практика във Вашингтон, ОК, но живее и пише в Ветесда, Мериленд.
Джанет Шнайдър защитава магистърската си степен по литература в университета в Сполдинг през 2013 и оттогава нейните разкази са спечелили Наградата на името на Джон Гарднър за проза, трета награда в Конкурса за разказ на Стоунслад Къректив, 2015, поощрение в Конкурса за художествена литература и есе на Том Хауърд/Джон Х. Рийд, 2015, изборът на редактора в Пуулд Инк: празникът на писателите победители от северно Колорадо, 2014. Тя има публикации в още няколко печатни и он-лайн литературни списания, координира местни четения и писателски сбирки. От десет години тя обучава ученици от гимназиите в творческо писане.
Златна Костова е журналист, преводач, поет и преподавател. Автор на предавания за Радио „Свободна Европа“ и БНР, и видео-интервюта за БТА. Превела е стотици филми и сериали („Ало! Ало!”, „Фолти Тауърс” „Приятели”, „Женени с деца”). Автор на стихосбирките „Врабче в черупка” ("Дамян Яков", 2012) и "Отмъстителна поезия" ("Блек Фламинго", 2016). 


Руслана Попсавова
 ТроянЪт - Днес и Утре 
http://troyanat.blogspot.bg/
  spodelime.com

Коментари