2016 - успешна за развитието на селския туризъм в България

Броят на къщите и малките хотели за селски туризъм у нас значително се увеличава. Това отчитат от Асоциацията на българските села. Тази година обектите, посрещащи гости, са близо 2500, което е с около 20 на сто повече в сравнение с 2014 година. Къде има най-много къщи за гости и къде селският туризъм е най-развит?

Най-интензивно развитие на селския туризъм у нас е в района на Централен Балкан в общините Елена, Габрово, Севлиево, Априлци и Троян.
Отдавна познато на любителите на природата е и село Арбанаси, Великотърновско, което не отстъпва по брой на регистрираните обекти. Не можем да пропуснем и Родопите с многото китни селца, където има уникално съчетание на природни и исторически забележителности.
Миналата година беше отчетен ръст в обектите за селски туризъм от 18% спрямо 2014-а, а тази година се очаква той да надхвърли 20% на сто.
Най-успешни са тези обекти за селски туризъм, които съчетават почивката с допълнителни развлечения и места, свързани с културен и опознавателен туризъм.

Цонка Бочева от Априлци заедно със семейството си от 10 години е в този бизнес. Твърди, че само за последните 3 години броят на конкурентите се е увеличил двойно. По думите й от новите къщи за гости половината са по европейски програми, а останалите разчитат на собствени средства. Семейството й все още не се решава да кандидатства по програмата за развитие на селските райони.

Цонка Бочева - гр. Априлци: Този край е прекрасен, но това, което не достига е инфраструктурата. Нямаме добри пътища, ВиК и електроинсталация. Общината прави каквото може, но явно е недостатъчно.
Мариян Трифонов е собственик на механа в близкото с. Орешак. Към споделените от Цонка проблеми добавя и трудното намиране на качествен персонал. Но е доволен от все по-големия брой туристи.

Мариян Трифонов - собственик на механа, с. Орешак: Напоследък хората узряха, че трябва да се подпомага туристическият бизнес. Заетостта за местното население е много важна и то точно в този бранш. Не е само дърводелството и другите занаяти, но и селския туризъм.

Това лято потокът от туристи е значително по-голям... Сега през септември предстоят и 2 фестивала - на сливовата ракия и на балканската музика и кухня. Очакваме това да напълни отново заведенията и къщите за гости.
Възможностите за развитие на селския туризъм у нас са огромни - твърдят от браншовата асоциация.

От всичките ни 265 общини, в 231 може да се развива селски туризъм, но сега по-голям брой семейни къщи и хотели има едва в 30 общини.

По програмата за развитие на селските райони има достатъчно пари както за обновяване на вече създадени туристически обекти, така и за изграждане на нови къщи за гости или малък семеен хотел с до 20 стаи. Но явно е необходима и по голяма инициатива от страна на бъдещите стопани.

по материала на Зоя Велинова -  БНТ

Руслана Попсавова
ТроянЪт - Днес и Утре
 http://troyanat.blogspot.bg/
spodelime.com

Коментари