Иван Иванов е с приза на името Нено Щрегарски, а Тетевен е следващия домакин на Областния фолклорен фестивал"Тройче"


В събота се проведе Първият Областен фолклорен фестивал „Тройче“ Троян, 2016. Участваха 18 състава от цялата област. Този фестивал бе под патронажа на областния управител Ирина Митева и имаше конкурсен характер. Предвижда се да се превърне в „пътуващ“ в област Ловеч и всяка година домакин да бъде различна община. По този начин се повишава интересът на публиката, тъй като за населеното място-домакин програмата ще бъде различна. За догодина бе избран град Тетевен. Независимо професионално жури определи най-добрите.
Председател на журито беше Димитър Манов (главен хореограф на Ансамбъла на строителни войски, директор на Държавния ансамбъл и Носител на „Световен Оскар“ за фолклор 2012 г., Португалия); Николай Несторов (хореограф на Фолклорен танцов ансамбъл „София 6“, Световен шампион за 2009 г. и 2010 г. в Световен конкурс по народни танци в Палма де Майорка и носител на престижната наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Classic FM радио „Кристална лира“); Венета Илиева (уредник на фонд „Тъкани“ към МНХЗПИ гр. Троян).

Наградени бяха:

До 11 години


: 1. ДТС „Априлче“, Априлци;




2. ДТС - с. Торос, Луковит-с хореограф Николай Тодоров

Втора възрастова група:


1. „Царичена“, с. Рибарица- Лиляна Дакова
2. Лесидрен, НЧ „Възраждане“-Иво Ивов 


3. Пъстроцвет, Тетевен -Станислава Стоянова

Трета възрастова група:

1.ФА „Траяна“, Троян;
2. Формация „Елит“, Ловеч- НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“ – Ловеч с ръководител Маргарита Дончева
3. ТС от с. Орешак-с ръководител Ивайло Спасовски


НАГРАДАТА НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРОЯН се връчи на „Луковитски бисери“
НАГРАДАТА НА ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ получи ТС „Фаворит“, Угърчин.
НАГРАДАТА НА Георги Терзийски (който е инициатор на идеята да се сбъдне мечтата на ловешкия хореограф, макар и посмъртно) – приз на името на починалия Нено Щергарски – бе дадена на Иван Иванов, ръководител на ФА „Траяна“
Чиниите с логото на фестивала, които бяха подарени на официалните и заслужили гости, бяха изработени от Радина Таракчиева.
Символът на фестивала е изработен от Александър Иванов.
Екипът на читалище „Наука – 1870“, Троян, които бяха организираха това ново начинание, благодари на спонсорите: община Троян (и лично на кмета г-жа Донка Михайлова); Николай Тодоров, председател на Общински съвет Троян и член на читалищното настоятелство; „Рико Стил“ с управител Христо Йовчевски; „Троямилк“, „Хлебопроизводство и сладкарство“, Троян, „Винпром Троян“.
Събитието бе открито след дефиле на участниците. Областния управител Ирина Митева и Николай Тодоров (като един от спонсорите) поздравиха участници и гости.
Победителите бяха наградени от г-жа Донка Михайлова, г-жа Ирина Митева, д-р Койновска председател на читалищното настоятелство).
Призът на името на починалия неотдавна Нено Щергарски бе връчен на Иван Иванов от Георги Терзийски, но в качеството си на много близък приятел на ловешкия хореограф.

Това събитие с думи е трудно да се разкаже и предаде. Затова ще оставя снимките и видео репортажите да разказват
Само  кликнете върху линковете
Първи Областен фолклорен фестивал "Тройче" Троян,2016




ДЕФИЛЕТО

















































Снимки от  самият фестивал  може да намерите като кликнете върху линковете
Първи Областен фолклорен фестивал "Тройче" Троян,2016


Видеоматериали от фестивала



spodelime.com

Коментари