Ловешкият съд ще се произнесе по делото срещу лекарка поради немарливост е причинила смъртта на бебе в болницата в Тетевен

 С разпит на нови свидетели Окръжният съд в Ловеч продължава делото срещу лекарката Нина Байчева.
Тя е обвинена за смъртта на новородено в Тетевенската болница през април миналата година. Според обвинението, д-р Байчева, поради немарливост, е дала на родилката Наташка Габровска лекарствен продукт с голяма концентрация и не е проследила, разпознала и диагностицирала състоянието й, съобщи БНР.

Детето почина в болницата в Плевен, два дни след раждането си. На днешното заседание за разпит е призован лекарят, който го е приел там. По искане на защитата ще бъдат разпитани и още трима нови свидетели. Адвокатът на родителите на починалото новородено – Петя Керанова, посочи:

И от докторката, и от самата организация в болницата има много нарушения. Има неща, които не са правилни – грешки при приемането, преписване на документи, сменен час на приемане… Но това, така или иначе не променя действията на лекарката.

Семейство Габровски са завели срещу д-р Нина Байчева и граждански иск.

Това изобщо не е компенсация на изтърпените болки и страдание. Ужасът, който са изживели, е огромен - и физически, и психически, коментира още Керанова.

Ако бъде призната за виновна за смъртта на бебето, д-р Байчева ще получи присъда до шест години затвор:

За мен най-сериозното наказание е лишаване от права за определен период, каза адвокат Петя Керанова.
spodelime.com

Коментари