Как Нова телевизия и bTV нарушиха законови положения

Нова телевизия и bTV са нарушили Закона за радио и телевизия при отразяването на инцидента с гимнастичката Цветелина Стоянова.
Това  е обявила днес председателката на Съвета за електронните медии Мария Стоянова след доклад на СЕ
Изчетох внимателно статията. Позволявам си да препубликувам само законовите положения.Те твърде често се нарушават

Какво не трябва да пишат  медиите , ако има подобен случай като с Цвети.  А и не само с не я..


Законови положения, които важат и при отразяване на други събития.

В допълнителни разпоредби на ЗРТ (Загл. изм. – ДВ, бр. 12 от 2010 г.) в § 1, точка 21 определението е следното: „Личен живот“ е животът на човек в семеен, здравен и сексуален аспект. Темата за личния живот и личната неприкосновеност е обект и на саморегулационни механизми чрез спазването на професионални стандарти:

2.3.1. Уважаваме неприкосновеността на личния живот на всеки;

2.3.3. Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност;

2.3.4. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си;

2.3.5. Само особено важен обществен интерес може да оправдае намесата на медиите в личния и семейния живот;

2.8.1. При съобщаване за самоубийства, ще избягваме да огласяваме подробности за начина, по който са извършени, за да ограничим риска от подражание.

Освен това, според тълкуването на Конституционния съд (в неговото Решение № 7), интимната сфера на гражданина, освен неговия личен живот, включва и измерението „лично достойнство”, което е защитено в чл. 32 на Конституцията. Но, личният живот е достъпен за медиите при определени условия – наличие на обществен интерес, съгласие от страна на личността и др. В този смисъл, обикновеното любопитство и създаването на сензации чрез фиксиране върху лична трагедия не оправдават намесата в личния живот.


Още повече, че аудиовизуалните медии оказват много по-силен ефект върху аудиторията, особено ако разпространената информация в звук и образ съдържа съвкупност от елементи, които разкриват в пълна степен личния живот на хората с подробности за здравословното и семейното им състояние, което по никакъв начин не обслужва обществения интерес, а напротив – създава предпоставки за любопитсво и предизвикват интереса на публиката към още подробности.
Правото на медиите да информират е заложено в член 10 (1) от Закона за радиото и телевизията и то е фиксирано едновременно с принципа, гарантиращ защитата на личната неприкосновеност. Гарантиране на неприкосновеността на личността и личния живот не може да бъде пренебрегвано в желанието за постигане на висок рейтинг и печелене на аудитория.

И още нещо  много важно
Съгласно извадка от методичен материал, издаден от Националния център по опазване на общественото здраве към МЗ, в рамките на Националната програма за профилактика на самоубийствата; Световна здравна организация – Женева, 2000 г.: Какво да не се прави:

– Да не се публикуват снимки или бележки на лицата, извършили самоубийство.

– Да не се публикуват специфични подробности за използвания способ.

– Да не се дават опростени причини.

– Да не се възхваляват самоубийствата и да не се прави сензация от тях.

– Да не се използват религиозни или културални стереотипи.


– Да не се предопределят отговорността.

Руслана Попсавова
по материали на vevesti.bg

spodelime.com

Коментари