Открит е ценен епиграфски паметник край троянско село


Откриха ценен епиграфски паметник от времето на римския император Филип І Араб. Националният исторически музей провежда 15 –та археологическа експедиция на римската крайпътна станция Состра до с. Ломец, Троянско

Експедиция на НИМ ръководена от доц. д-р Иван Христов проучва обширен общински парцел, разположен източно от главната порта на кастела Состра до Троян. Експедицията се финансира от Община Троян и има за цел да проучи терен предназначен за реализиране на одобрен от Министерство на културата подробен устройствен план, чрез който се предвижда построяването на посетителски център, паркинг и съпътстваща туристическа инфраструктура. За първи път Община Троян е предвидила в своя бюджет средства за изготвяне на проекти за консервация и адаптиране на римските старини, които също ще бъдат подложени на съгласуване от страна на културното министертво.
Протекли на два етапа, тази година разкопките на Состра донесоха ценни сведения за изграждането на римския път пред крепостните стени – част от голяма римска магистрала започваща от Дунава при Ескус (дн. с. Гиген, Плевенско) до Филипополис (дн. Пловдив). Разкрита е голяма дължина от пътя, обособен в две платна с осова линия, банкет и широчина 7 м. Този участък от пътя съществува до средата на ІІІ век. В най-горния пласт от пътя са открити десетки монети, сечени в градовете на провинция Мизия и Тракия.
Най-голямата аткрация на експедицията е откриването на римска милиарна колона с височина 2,20 м., върху която на 19 реда е изсечен официален надпис в чест на император Филип І Араб и неговия син. Надписът се датира, според епиграфа Николай Шаранков от СУ „ Св. Климент Охридски“, за 244 г. В него се поменава и името на провинциалния управител Прастина Месалинус. Поводът за издигането на колоната може да е било преминаването на Филип през Балканите на път за Рим през лятото на 244 г. (не е изключена възможността владетелят да е посетил Состра), или пък обявяването на Филип Млади за Цезар.
В най-долния край на надписа се отбелзва разстоянието 1 римска миля от кастела до откритата преди две години от Иван Христов римска станция (преториум), в близост до мястото на разкопките. Новооткритият епиграфски паметник е третият в „колекцията“ на доц. Христов. В периода 2000 – 2016 г. на Состра са открити цялостно запазени постаменти за статуи на римските императори Антонин Пий (146 г.) и Галиен (254 г.). Те заедно с новия паметник са перлата в лапидариума на Троянския музей.
Непосредствено след откриването на паметника, кметът на община Троян посети обекта и пое ангажимент до броени дни паметникът да бъде транспортиран до центъра на гр. Троян и да бъде поставен в лапидариума в центъра на града. Предстои   провеждането на пресконференция за резултатите от архелогическите разкопки.


spodelime.com

Коментари