В Германия- Българска православна църковна община -Щутгарт за първи път с голям празник-събор

Българска православна църковна община /БПЦО/ " Св. Св. Кирил и Методий" -Щутгарт за първи път организира голям празник-събор, който бе с благоволението на Н.Впр. Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Идеята и организацията бе на енорийския свещеник за БПЦО- Щутгарт отец Сергий.

Съборът бе на Вартоломеевден /12 юни/ в катедралата "Св. Мария и Маркус" в бенедиктинския манастир на остров Райхенау, разположен на брега на Боденското езеро. Манастирът е създаден през 724 г. В Райхенау са писани илюстрирани манускрипти през 10-11 век. С него е свързана мисионерската дейност на Светите братя Кирил и Методий в Източна Европа. На остров Райхенау има и параклис на Св. Методий, който заедно със своите ученици са били заточени там и зачислени към братството на манастира.
Освен с историята, свързана с първоучителя Св. Методий, остров Райхенау е с уникална природа и е под егидата на Юнеско. Именно затова отец Сергий избира мястото и постави началото на всеобщ български събор, който да се провежда всяка година на Вартоломеевден. Празничната литургия в неделя бе отслужена от трима свещеници- отец Сергий, който отговаря за БПЦО- Щутгарт, свещеноиконом Виктор Цимер, отговарящ за районите Пасау и Регенсбург и отец Стефан Грос. Допълнителна тържественост придаваше смесен български църковен хор. Любопитното е, че за първи път в този регион се прави подобна служба пред толкова много българи, които оцениха и преоткриха силата на молитвата и Светата литургия, водена от православни свещеници в чужбина. На събора бяха дошли българи, живеещи в различни места в Германия. Имаше хора от Щутгарт, Мюнхен, Хамбург, Констанц, Синген, Радолфцел, Фрайбург и др.




По-късно всички се поклониха пред мощите на Св. Апостол и евангелист Марк, главата на Св. Апостол Вартоломей и пред частици от Светия обрус и Светия кръст Господен, които се съхраняват в манастира на о-в Райхенау. Християните-българи имаха и възможност да се изповядват и причестят. Идеята на организаторите на събора е догодина да присъстват и българи от Северна Италия и Швейцария.
Текст и снимки: Красимира Аманфо
http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари