„Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия” в ноща на музеите в Троян

Музеят на занаятите – Троян със съдействието на Община Троян става част от Европейската инициатива „Нощ в музея”. Тази година дата е 21 май – събота, но троянското нощно музейно събитие ще бъде седмица по-рано – на 14 май.

Ето какво включва то:
18:00 часа – МУЗЕЙНИ РАБОТИЛНИЦИ:
·                  Рисуване върху керамичен съд/източване на керамичен съд
·                  Тъкане на станчета/демонстрация на тъкане
·                  Изработване на кукерски маски и декоративни кукли
19:00 часа – ОТКРИВАНЕ НА ГОСТУВАЩА         ИЗЛОЖБА ОТ РИМ ЯМБОЛ „КУКЕРСКИТЕ ИГРИ – ФЕЕРИЯ ОТ БАГРИ, МАГИЯ И МИСТЕРИЯ”
19:30 часа – РАЗХОДКА ИЗ МУЗЕЙНИТЕ     ОБЕКТИ С ЕКСКУРЗОВОД
20:30 часа – ПРЕДСТАВЯНЕ НА ВИРТУАЛНАТА ИЗЛОЖБА „СЪКРОВИЩАТА НА ТРАКИТЕ”

Акцент в троянската „Нощ в музея” ще бъде изложбата „Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия”, изготвена от специалисти от Регионален исторически музей – Ямбол. Тя  представя кукерските игри в Ямболско, отличаващи се с многообразие, устойчивост и старинност. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век запознават посетителя с интересни образци на кукерски маски и костюми. Представени са и основните персонажи в кукерската дружина, както и сцени от обредните действия.
         В изложбата са показани  оригинални кукерски маски и костюми от Ямболския регион, използвани през различни години на ХХ век, както и възстановка на част от обредните действия: заораване; кукерско хоро.
Видеоматериали ще покажат „на живо” атрактивността на тази непозната за Троянския край обредност.

Вход свободен.Музеят на занаятите ще работи до 1:00 часа след полунощ.

ИЗЛОЖБАТА
Изложбата „Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия”  на РИМ Ямбол представя кукерските игри в Ямболско, отличаващи се с многообразие, устойчивост и старинност. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век запознават посетителя със старинни образци на кукерски маски и костюми. Представени са и основните персонажи в кукерската дружина, както и сцени от обредните действия.
         В изложбата са показани  оригинални кукерски маски и костюми от Ямболския регион, използвани през различни години на ХХ век, както и възстановка на част от обредните действия: заораване; кукерско хоро.

ОБИЧАЯТ
Традиционните кукерски игри са емблематични за Ямболския край. Свързани със земеделския бит на народа ни, те са пропити с магии за плодородие и здраве.
         Кукерските игри са познати в целия регион с изключение на малка група села, разположени западно от Ямбол.
Корените им водят към далечни езически времена, към културата на древното тракийско население на Балканите.
         Символиката е насочена към осигуряване плодовитост на земята, здраве на хората, както и към прогонване на злите сили.
         Кукерските игри се провеждат през Сирната неделя или в понеделник след Сирни заговезни. В тях участват само мъже, предимно ергени.
Всяка кукерска дружина има определен персонаж, като най-често срещаните обредни лица са: хаджия (хаджи баба, кукерски цар, чауш); булка; годеник; баба; берберин; поп; доктор; дедета; арнаутчета; мечка; магаре; кушийка (конче); цигани и други.
         Останалите участници в групата се наричат кукери (кукове).
Кукерите в Ямболско са облечени най-често в традиционния за селището женски костюм, но се срещат и различни локални варианти.
Важен елемент от обредното облекло е кукерската маска. В Ямболския край се срещат различни видове маски: животински; гугли; капашони; киляфи; килимяшки; качулки и други.
С изгрева на слънцето кукерската дружина започва обхождането на домовете в селището. Чрез разнообразни символични и обредно - магически действия кукерите пожелават здраве на стопаните, плодородие на нивите и градините, благополучие в къщата.
Кукерските игри са едни от най-жизнерадостните и очаквани народни празници. Губейки своя първоначален смисъл, те  все повече се откъсват от традиционната обредност и се превръщат в народен карнавал, наситен с театрални елементи и сцени.



http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари