В памет на 16-годишните Велислава и Марино - НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ ЗА ДА НЯМА ЖЕРТВИ НА ПЪТЯ“

НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ ЗА ДА НЯМА ЖЕРТВИ НА ПЪТЯ“

Конкурсът се провежда в памет на 16-годишните Велислава и Марино, убити от шофьор при автомобилна гонка през август 2015 г. край Лесидрен, и в памет на всички деца, жертви на пътнотранспортни произшествия.
Организатори са училищата на Вили и Марино: СОУ „Васил Левски” – Троян, и 51 СОУ „Елисавета Багряна” – София, с подкрепата на Регионалния инспекторат по образованието – Ловеч, и София, район Красно село, Столична община.
(1) Цел
Да провокира учениците да приемат безопасността на пътя като своя лична кауза, да споделят идеи, които биха могли да помогнат в борбата с този бич на нашето време – пътнотранспортните произшествия, да се чуе техният глас.
Най-добрите предложения в есетата на децата ще бъдат изпратени до българските институции – Народно събрание, Министерски съвет , МВР, за да станат реалност.
(2) Задачи
– Изграждане на чувство за лична отговорност към наболелите проблеми на деня.
– Формиране на активна гражданска позиция.
– Развитие на умения за създаване на писмен текст.
(3) Участие
Конкурсът се организира за ученици от прогимназиален и гимназиален етап на образование (5.–12. клас) в 2 възрастови групи:
– 5.–7. клас
– 8.–12. клас
(4) Теми
Всеки от участниците може да пише по свободно избрано заглавие и жанр в рамките на следните препоръчителни теми:
– Отговорни сме за света около нас
– Моите препоръки към законодателя
– Не искам моите родители да са безотговорни!
– За да няма жертви на пътя
Проверка и оценяване на работите
Писмените работи се изпращат на електронен адрес konkursVM@mail.bg в срок до 15 май 2016 г. в обем до 2 стандартни страници , с името на автора, възраст, селище, училище.
Проверката се извършва от комисии в двете училища, които ще работят независимо една от друга. Резултатите ще се публикуват на сайтовете на двете училища не по-късно от 29 май 2016 г. Всички творби в конкурса ще може да се прочетат в специална фейсбук страница.
На призьорите - първо, второ, трето място в съответните възрастови групи, се връчват парични премии ( съответно 100, 80 и 50 лв.), както и грамоти.

http://www.lagerite.com/ социални мрежи

Коментари