Илия Луков ще пее за жители и гости на с.Борима и град Троян



снимка
Руслана Попсавова
2015-Троянският манастир
На Сирни заговезни в Троянска Община ще има всенародно веселие.
Екипът на НЧ "Напредък - 1908"  в с.Борима/общ.Троян/  кани всички гости и жители селото и Троян и селата   на  Сирни Заговезни и 8-момартенски концерт от 12 часа

А от 15 часа ще започне обичая Сирни Заговезни и в Троян. Кметът на Общината ще поиска прошка от гражданите .  С традиционната "Яловата сватба" ще започне и веселието на троянци и гостите му на което специален гост ще е Илия Луков. Той ще пее и за Боримци от 12 часа.
Илия ЛУКОВ е сред най-известните певци в България, изпълняващ автентични македонски и български народни песни. Роден е на 13 юни 1974 г. в Петрич. Започва творческата си кариера като барабанист на група и певец още на 15 години. От първото стъпване на сцената - 19-годишен войник, става “галеник” на публиката и на съдбата. Досега е издал 13 музикални албума, сред които “Сиромах си останах”, “Обич да раздам”, “Мъжка молитва”, “Рожба да отгледаш”, “Пея за вас”, “Зов за България”, “Мамо, снощи те сънувах”, “Десет години на сцената”, ”Обичам те”. Издал е 9 видеоалбума. През 1996 г. печели двете големи награди на фестивала “Пирин фолк” - на публиката и на журито с песента “Мъжка молитва” - обработка на текст от поетесата Катя Ерменкова и негова мелодия.
Композиторският талант на Луков ражда големите му хитове, сред които “Магдалена”, “Хоро на влюбените”, “Конче аджамия”. Да прави филми е скритата му страст. Завършил е филмова и телевизионна режисура. Задно с духовната си майка Анна Караангелова той става инициатор на първия по рода си общобългарски младежки фолклорен събор “С България в сърцето” - Каварна, който успешно продължава вече пет години и на него се изявяват стотици потомци на избягали в Молдова и Украйна хиляди семейства в годините на турското робство, както и на народния събор “Мадарски конник” - Шумен. През 2000 г. става инициатор на проекта “Кръстова гора”, когато за първи път в България 24 религиозни общности обединяват своите молитви за просперитет на родината.

Продуцентска къща "Пирина" е основана през 2003 г. Тя е компаниия, която работи предимно в областта на българската фолклорна музика. Вдъхновител и организатор на всички инициативи, е доктор Анна Караангелова, която ги реализира с помощта и таланта на народния певец Илия Луков. Въпреки, че тя вече не е сред нас, нейният дух ни подкрепя и вдъхновява и днес.





Организаторите на събитието /НЧ „Наука – 1870 г.“ гр. Троян, Община Троян, махала „Лъгът“, „Стоеви Максгруп“/ винаги изненадват присъстващите. Тази година за децата има предвидени забавни игри като „амкане на халва“, традиционното въртене на уругльовици, прескачане на огън, дърпане на въже и други.
Началото на веселията са - в 12 часа в с.Борима и от 15 часа в Троян
Заповядайте!



Коментари