Ученици бяха гости на вълнуващ форум "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието"


Ученици от СОУ „Георги Бенковски“ бяха гости на вълнуващ форум, свързан с една много деликатна и чувствена тема - темата за домашното насилие и насилието над жени.

Усмихнатото лице и заразяваща харизма на Мария Габриел- ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и заместник-председател на ЕНП, е лицето на националната кампания: "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието". Целта на кампанията е България да подпише Истанбулската конвенция- Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното в сила от 1 август 2014 г.
Ловеч бе домакин на петата поред конференция, организирана от г-жа Габриел.
Форумът бе истинско поле за конструктивен диалог между заинтересованите страни и институции, полагащи професионални и компетентни грижи за всички жертви на насилието. Деликатната тема бе дискутирана откровено, „без маски и без грим“, а представители на Областна дирекция на МВР-Ловеч, Окръжна прокуратура и Районен съд- Ловеч, представиха всички правни аспекти и измерения на темата.
Конференцията излъчи много силни послания за съвместни и координирани действия за разрешаване на проблема, а посланикът на кампанията в Ловеч, заместник областният управител Георги Терзийски, развенча много от битуващите досега митове за насилието, като изрази готовността на Областна администрация Ловеч и в частност на Община Ловеч, да работят последователно за създаване на равни възможности и бъдеще, пълно с надежда- за всеки нуждаещ се и търсещ помощ.
Кампанията е обречена да успее, защото се води с отдаденост и сърце, безкористно и неподправено от един толкова чист и сетивен, както за актуалните социални и национални проблеми, така и за глобалните такива- евродепутат Мария Габриел.

„Имам добър пример пред себе си!“, сподели развълнувано тя в неформалната ни среща. И показа пред ученици и институции как се отстоява кауза и как се печели доверие. Заразителният пример на г-жа Габриел е удивителен и вдъхновяващ за младите хора. Защото успешният социален градеж изисква споделена визия и посветено участие. Мария Габриел показа как посветеното, ангажирано и етично участие е залог за успех, промяна и обществена трансформация.
Конференцията бе уважена от д-р Мадлена Бояджиева- кмет на Община Тетевен, г-жа Мария Стойчева- председател на Общинския съвет и г-жа Цветелина Стоянова- секретар на Община Тетевен.


СОУ"Георги Бенковски" Тетевен

Коментари