Среща на тема «Европейска мрежа за занаяти и дизайн»

Мая Кръстева
На 12.02.2016 г. от 16.00 ч в Информационно – Културен Център, гр. Троян се проведе работна среща, организирана от Регионален Ресурсен център за култура „ФабриКата”. Целта на срещата бе да се представи проекта и да се споделят мисли и идеи по темата.

"Работна теза е, че синергията между народните и художествените занаяти и съвременния дизайн е възможност да се освободи и разкрие пълният им потенциал, да се вдъхне нов живот на изчезващи занаяти, а модерността да се преосмисли през традицията.

Създаването на мрежа на европейско ниво, която обединява майстори на народни и художествени занаяти и дизайнери, е възможност за участниците да представят свои продукти, да популяризират дейността си, да обменят идеи с колеги от Европа, да участват в общи за мрежата инициативи и проекти" - сподели Мая Кръстева специално за ТроянЪт
Мариана Проданова
Срещата се проведе  в рамките на проект „Европейска мрежа за занаяти и дизайн”, реализиран с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г.
Започна с представяне на всички занаятчии , които бяха там. Оказа се, че керамиката имаше превес . Бяха членове на камарата на занаятчиите в Троян. Млади занаятчии. също..Всеки разказа за себе си. Дадоха се много идеи.

Помолих Мая Кръстева и Мариана Проданова, ръководител на проекта, Регионален Ресурсен център за култура „ФабриКата” да разкажат повече за този проект. И те споделиха с голям патос и интусиазъм. Как е дошла идеята, защо и какво ще се прави ?
Ето и Интервюто с Мая и Мариана
Каква е основната цел на този проект?
- Основната цел на проекта е да създаде предпоставка за изграждане на европейска мрежа на творци – майстори на народни и художествени занаяти и дизайнери, като среда за взаимното обогатяване и надграждане на знанията и уменията на участниците, така и на търсено взаимодействие между два сектора, със стратегическа роля в развитието на целевите територии – Габрово, Троян, Трявна, Велико Търново.
Какво включва проектът? Какво въздействие ще има върху развитието на местните общности?
- Проектът включва изследване и анализ на състоянието на типичните за района народни и художествени занаяти като предпоставка за откриване на неизползвани до момента възможности и перспективи за развитие. Многообразието от умения и знания, появата на нови технологии и форми на изразяване,  създават следващи връзки и взаимодействия – между творците и индустрията, между естетиката и функционалното изкуство, между ръчната изработка и прототипите за масово производство. Това предполага съответно въздействие върху развитието на местните общности, което също е обект на наблюдение и бъдещ анализ.
А какво международно участие има в този проект?
- В рамките на проекта ще бъде проучена общата културна среда в областта на занаятите и дизайна в Норвегия и Исландия, Ще бъдат идентифицирани културни институции, неправителствени организации, бизнес, индивидуални творци, като потенциални партньори за  създаване и развитие на мрежата.
Проектът ще завърши с международен форум, където ще се набележат възможните мерки и инструменти за структурирането, функционирането и  развитието на мрежата.
Разкажете ни повече за това сдружение? Все пак хората трябва да знаят повече за Вас? Вие правите нещо много ценно за занаятите !
_Сдружение "Фабриката" е българска неправителствена организация, учредена през 2005г. в Габрово. През 2006г. Сдружението създава Регионален Ресурсен Център за Култура "ФабриКата" с финансовата подкрепа на Швейцарската Културна Програма.
Все пак Вие имате някаква мисия ?Каква е тя?
- Мисията на Центъра е да съдейства за активизирането и развитието на съвременната културна среда в градовете на Северен Централен Регион. Дейността на „Фабриката” е насочена към разработване и изпълнение на собствени културни проекти, както и на проекти в партньорство с различни организации от страната и чужбина. Във всеки от своите проекти „Фабриката” търси регионалното измерение и устойчивостта на постигнатите резултати. В новия социално-икономически контекст културната дейност трябва да е пряко свързана с отключване и преосмисляне на значението на културния потенциал за развитието на градовете и регионите, както и с активното гражданско включване в процесите на вземане на решение.
За да сложим финал на интервюто дамите казах в един глас- "Очакваме ви и се надяваме да продължим заедно, за да доразвием и реализираме тази идея."
До нови срещи "
интервюто взе - Руслана Попсавова- собственик и главен редактор на ТроянЪт













Коментари