Легенда за католическият свети Валентин

Легендата за Свети Валентин разказва, че в Рим по времето на император Клавдий живял един лекар на име Валентин, който приготвял лекарствата по такъв начин, че да имат приятен вкус, а не горчив.

Добавял мляко, мед или вино към отварите и сиропите. С вино и лековити билки правел настойки, с които промивал раните на болните. Свети Валентин бил християнин и проповедник (свещеник). Той проповядвал Божието слово да има мир и любов между човеците. Но императорът бил жесток и водел много войни. Когато числеността на армията му намаляла, защото младежите се женели и не искали да напускат своите семейства, за да ходят на война, императорът издал указ, с който забранил сватбите.
Но свещеникът Валентин продължил нелегално да сгодява и бракосъчетава влюбените. Един ден стражар завел своята сляпа дъщеря при лечителя Валентин. Той разбрал, че слепотата е нелечима, но не искал да разруши надеждата на бащата и дъщерята. Дал й мехлем и казал след няколко месеца да дойдат за друго лекарство. Един ден в дома на Валентин нахлули войници и го арестували, защото венчавал младите против волята на императора. Валентин разбрал, че ще го екзекутират, но все си мислел за хубавото сляпо момиче. Преди да извършат смъртното наказание, Валентин помолил войниците да му дадат лист и молив. Написал прощално любовно писмо до момичето. Денят бил 14 февруари 270 г.
Когато бащата се прибрал вкъщи заварил дъщеря си, която държала писмо. От него извадили стръкче шафран (минзухар). Когато девойката взела минзухара в ръка, незабавно прогледнала и видяла подписа на писмото: твой Валентин.
Тази легенда красноречива говори за силата на любовта. Любовният подпис и днес се практикува. Влюбените завършват своите любовни послания с израза бъди моя Валентин (Be my Valentine) – бъди най-голямата и единствена любов в моя живот!
Пак от онези времена е останала традицията да се подаряват подаръци.
Само, че днес шафранът е заменен от сърца, плюшени играчки, бонбони, различни фигурки, червени рози, еротично бельо и какво ли още не.


Коментари