Спец акция за пресичане на престъпни практики, използвани от търговците при разпространението и търговията с течни горива

В страната има бензиностанции, които продават некачествени гориво. Това е установено при спецакция, като са направени лабораторни анализи на взети проби за качеството на продаваните горива. Такива бензиностанции има в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен.
Дейността им е преустановена и те са запечатани, съобщават от пресцентъра на МВР. Общо близо 29 000 л гориво са спрени от разпространение - некачествено и с нарушения в документите.  Некачественото гориво ще бъде изтеглено от търговската мрежа. До момента общо са спрени от разпространение 17 000 литра, от които 8300 л гориво за дизелови двигатели и 8700 л автомобилен бензин, които са билинекачествени. Продължава да се прави анализ и на останалите взети проби, поясняват от полицията. Други два обекта са затворени поради липса на Декларация за съответствие и проследимост.  Спрени от разпространение поради установени документални нарушения са 11 700 литра гориво за дизелови двигатели.
Акцията е стартирала на 26 февруари и продължава и в момента. Тя се координира от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП.
Припомняме, че на 25 февруари Комисията за защита на конкуренцията обяви, че има картел на пазара на горива у нас.
Регулаторът обяви още, че започва производство срещу седем дружества: „Шел България“ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД. Причината е, че тези компании са се договаряли за цените, по които да продават горивата.
Премиерът Бойко Борисов похвали КЗК за решението, а финансовият министър прогнозира падане на цената на горивата, ако картелът бъде разбит. 
В столицата и още 15 областни града се провежда специализирана операция за пресичане на престъпни практики, използвани от търговците при разпространението и търговията с течни горива. Такива са избягване плащането на ДДС и продажбата на гориво, което не отговаря на утвърдените стандарти, поясняват от пресцентъра на МВР.
Спецакцията се провежда в София, Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково.
От вътрешното министерство информират, че е извършен предварителен селективен подбор на фирми и търговски обекти, които разпространяват и търгуват с течни горива. На базата на извършения анализ за проверка са определени 50 бензиностанции и газстанции на територията на страната.
За извършване на проверките са били сформирани съвместни екипи, в които са включени представители на ГД „Национална полиция“, областните дирекции на МВР и външните контролни органи. В операцията участват и представители на Националната агенция за приходите (НАП), Агенция „Митници“, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Държавна агенция „Национална сигурност“. Прокуратурата осъществява надзор.
Разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на подаваните към НАП данни са най-често констатираните нарушения.
Използването на нивомерни измервателни системи (НИС) без валидни контролни знаци от метрологичен контрол е сред негативните констатации в хода на проверките. 13 са установените такива случаи. Регистрирани са и четири, при които нивомерни измервателни системи са в ущърб на клиента.
От ДАМТН са издадени предписания за спиране от употреба на колонките и извършване на проверка на системите.
От МВР дават подробна информация за някои от по-характерните случаи, които са установени в хода на операцията.
В търговски обект в Асеновград е установена допълнително монтирана цистерна. Тя липсвала в схемата на бензиностанцията, но била свързана с нивомерна система. Имало и допълнителен електронен блок, който бил свързан с електронна система фискална памет (ЕСФП). Предполага се, че той се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП.
Установено е наличие на приблизително 4000 литра гориво, за което не са представени документи и има разлика в отчета за наличното количество. Целият обект е запечатан и поставен под охрана до извършване на последващ контрол в присъствието на специалисти в областта на ЕСФП. 
Гориво с изключително лоши показатели е открито в бензиностанция в Харманли. Там имало и нивомерни системи, които мерели в ущърб на клиента. В бензиностанцията са констатирани нарушения и при предходни проверки. Подобна е ситуацията в бензиностанция в столицата. Там също се разпространявало некачествено гориво.
В Хасково пък е проверен обект, където на адреса липсвала бензиностанция. Същевременно по електронен път към НАП постъпвали данни за реализирани обороти. Там предстои данъчните да направят допълнителна проверка.
На бензиностанция във Враца е установено, че 1500 литра бензин се съхраняват в пластмасови съдове, от които с пистолет се зарежда в МПС. Имало монтирани две цистерни, които били свързани помежду си. Само на едната обаче имало монтирана НИС. Липсват схеми за обекти и документи за произход на горивата и за наличното количество. 

Коментари