Има ли работа в България или няма?

   
Публикувам това интервю на министър Лукарси не случайно. Защото преди 2 дена  във фейсбук попаднах на интересно запитване



"- Кажете къде има работа и да плащат.
 Аз отговорих
- Работа има , само да ти се работи"
И не излъгах.  Само да ти се работи. Е  милионите няма да валят.Тук е мястото да кажа,че за хора с уврежадания или  пенсионери е по - трудно да се намери.  Говорим прави и здрави трудоспособни хора 
"За лев работи, без лев не стой"  Така са казали старите хора.. Преди години един много уважаван бизнесмен бе пуснал следната обява . 
"Търся работници , които не ги мързи !"
Ако щете ми вярвайте, истина е. И ето попаднах на това интервю, което доказва моята правота.Че скоро нямам да има професионални шофьори И както ще прочетете по долу. Хората работят неподходяща за тях работа.Т.е нашите деца не излизат с професия,а знаят от всичко ама по-малко.  т.е липсата на квалифицирана  работна ръка на ниво среден персонал. Също така и на инженери и други  специалисти.Тук трябва да се замислим. Като завършим висшето образование - и после къде ще работим?Пълноценно да използаваме наученото. Може би тук е разковничето!

 А Дали съм права или не? Всеки има право на мнение

Лукарски: Близо сме до червената линия, когато заради липса на работна ръка ще връщаме инвеститори

"Вече сме близо до червената линия, заради липсата  на работна ръка ще връщаме инвеститори, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на дискусията  През последната година и нещо имах много срещи с чуждестранни инвеститори, с  работодателски  организации, основният проблем е липсата на квалифицирана  работна ръка на ниво среден персонал. Дуалното обучение е начин за излизане от тази криза, която, ако продължи, която ще доведе до отлив на инвестициите и на инвеститори.
Превърнал съм този проблем в моя лична кауза, в предишното правителство се мислеше по-скоро за колежанското образование.
Ще ви цитирам няколко неща, ще ви звучат притеснително,те са от проучване сред бизнеса.  50% от работодателите срещат  трудности при набиране на персонал, проблемът  се влошава със 6% в сравнение с предишната година. От години у нас най-трудно се намират електро- и машинни инженери. Въпреки, че много младежи се насочват към информационните технологии, все още при нас има хроничен недостиг и на такива специалисти. 52%от анкетираните работодатели сочат, че липсата на подходящи служители е причина на влошаване на отношенията с клиентите. На много места връзката между бизнес и образователна система се къса. Точно преди една седмица се видях с областната управителка на Сливен, тя е била директор на гимназия по автотранспорт. Тя сподели, че в последните години все по-трудно родителите насочвали децата си към подобен вид специалности. Парадоксът бил, че за автомобилостроене една успявали да съберат ученици за две паралелки, а за ресторантьори имало желаещи за 4 паралелки и още 2 за кетеринг. В същото време в Сливен и в региона има доста фирми, които се занимават с автомобилостроене и търсят кадри. Затова трябва да направим широка кампания за дуалното обучение към родителите, за да могат да насочват децата си, отговаряйки на нуждите на бизнеса. Има свободни позиции за за инженери, недостиг.  
интервюто е препубликувано от 24 часа  

Коментари