За медицинските дейности бяха отпуснати допълнително 55 млн. лева.

Българският лекарски съюз (БЛС) и надзора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се разбраха за парите за доболнична, болнична помощ и дентални дейности за 2016 година.

БЛС публикува окончателния вариант на проекта на Национален рамков договор (НРД) за медицинските дейности. Очаква се той да бъде подписан утре. 
При НРД за медицинските дейности от поисканите 62 млн. лева от резерва на касата, който е 316 млн. лева, в крайна сметка бяха отпуснати допълнително 55 млн. лева.
При първичната и специализираната извънболнична помощ увеличението спрямо парите за миналата година е с по 20 млн. лв. За медико-диагностични дейности - с 22 млн. лева.
Очаква се рамковият договор за медицинските дейности да влезе в сила от 1 април.
НРД за 2016 г. за дентални дейности бе подписан днес, съобщиха от НЗОК. Новите моменти, залегнали в проекта, са свързани с контрола на касата. Въведени са нови видове контрол: предварителен, внезапен и последващ. Предвидена е възможност, при отчитане на неизвършена дейност, да се прекратява договор с изпълнител на дентална помощ.
Предвидено е да се заплаща и още една - трета, дейност за възрастните (например обтурация или екстракция на зъб). Това влиза в сила от 1 септември. Досега пациентите над 18-годишна възраст имаха право на до две лечебни дейности за съответната календарна година.
А на свое заседание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) е  приел „Изисквания на НЗОК при провеждане на лечение на болни с хроничен вирусен С хепатит“.
Изискванията са изцяло обновен документ. Чрез него се осигурява лечение на болни с хроничен вирусен „С“ хепатит в различен стадий на заболяването с нова генерация лекарствени продукти, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.
С актуализация на Приложение 1 на Позитивния ле


Коментари