"ЧЕЗ електро" три пъти по-ниска печалба в сравнение с 2014 г

"ЧЕЗ електро България", която е доставчикът на електроенергията до потребителите, също реализира печалба за 2015 г
За разлика от мрежовото дружество обаче тя е близо три пъти по-ниска в сравнение с 2014 г. Дружеството е отчело печалба след данъци в размер на 8.6 млн. лв. при 24.7 млн. лв. за предходната година. Приходите на "ЧЕЗ електро" също се свиват с 35 млн. лв. От друга страна, разходите за разпределение на електроенергия и тези от графа "Други" са отчели значително понижение. Краткосрочните пасиви на дружеството намаляват с близо 21 млн. лв., което се дължи основно на свиването на търговските и други задължения. През миналата година "ЧЕЗ електро" е взела заем от 1.2 млн. лв. от "ТЕЦ Варна", която е собственост на чешкото дружество и която вече не се експлоатира. Според отчета с тези средства са финансирани стартиралите покупко-продажби на електроенергия на свободния пазар от страна на "ЧЕЗ електро" и за да се избегне кръстосаното субсидиране на дейностите по отделните лицензи на дружеството.

Според отчета към края на 2015 г. собственици на 33% дял от акциите, който компанията търгува на борсата, са пенсионният фонд "Съгласие", който държи близо 15% чрез трите си дружества, и Централна кооперативна банка, която има близо 10%.


Щетите от кражби на съоръжения на ЧЕЗ през 2015 година възлизат на 3,2 млн. лева. Източени са 30 000 литра трансформаторно масло, в резултат на което са повредени 54 трансформатора. Откраднати са 53 000 метра кабели и проводници.
"Кражбите на съоръжения причиниха стотици прекъсвания на електрозахранването и през последната година. Въпреки огромните загуби за дружеството, най-потърпевши остават хората, които търпят неудобства. Освен, че остават без ток, косвено те са ощетени и по друг начин, защото при други обстоятелства средствата, вложени за отстраняване на последиците от кражби, биха могли да бъдат вложени в рехабилитация, обновяване и развитие на остаряла електроенергийна инфраструктура и подобряване на качеството на електрозахранването“,
 казва Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България, съобщават от дружеството.
Кражбите и вандализмът на инфраструктурни съоръжения са сериозен проблем от национален мащаб, който нанася огромни щети на икономиката на България и пряко ощетява българските граждани. Необходимо е посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност, тъй като подобен вандализъм нарушава сигурността на доставките на хиляди клиенти, на ключови държавни институции, болници, училища и пряко застрашава нормалното функциониране на държавата.


по материали на http://society.actualno.com/       http://www.capital.bg/

Коментари