Случай на туларемия в Пловдивl

https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6539738862301256107#editor/target=post;postID=1955012856907846874
Нов случай на туларемия е потвърден в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести.

Заразена е жена, която сега е приета за лечение в пловдивската университетска болница, но все още не е изяснено къде точно се е заразила, съобщават от центъра,съобщи БНР.
"Туларемията е остро инфекциозно заболяване, причинено от бактерии с висока устойчивост, които се разпространяват най-често от плъхове, мишки и птици. Болестта е лечима като смъртността при нея е едва 1%, но оставена без лечение може да зарази кръвта и различни органи, обравузайки некротични участъци във вътрешностите и бубони в лимфните възли. Инкубационният период е от 1 до 7 дни (по-рядко до 10 дни), а първите симптоми обикновено са треска, главоболие, обща слабост, болки в мускулите по цялото тяло, висока температура."

Заболяването не се беше проявявало у нас от няколко години, но през 2015 г. имаше няколко потвърдени случая. Според директора на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев те заедно с новия случай показват, че туларемията се е разпространила в Южна България и е необходимо повишено внимание сред гражданите и лекарите.
 
По думите на Кантарджиев зимнината в мазето може да е най-лесният вход на бактериите в дома. "Ако в мазето си държиш картофи, където има мишки или плъхове чрез техните екстременти се заразяват хората и ако ти тези картофи ги белиш и след това не си миеш ръцете, рисково е всичко това, което се ползва за храна, което е зимнина, трябва много добре да се измива. Също така бурканите трябва предварително да се измиват капачките, защото по време на отваряне и консумиране на храната може да се заразим", казва той пред БНР. 

Бактерията, причиняваща туларемия, е много устойчива - може да живее в замразено месо до 93 дни, в солено месо до 30 дни, а в почвата до 4 месеца, но умира само за минути от дезинфектант, висока температура (60 градуса) или пряка слънчева светлина. Ето защо хигиената и топлинната обработка на продуктите са ключови за предпазване от болестта. 

Към лекарите Кантарджиев се обърна със съвета "при всяко увеличаване на лимфни възли, особено на шията при хора, които са имали контакт с полски гризачи, зайци или пък са ползвали храна, която е била в складови помещения, трябва да бъдат изследвани за туларемия. За туларемия трябва да бъдат изследвани и хората с тежки пневмонии". 
Шефът на Центъра по заразни и паразитни болести съобщи също и за три потвърдени случая на свински грип в София този сезон, както и за още един в Сливен.

по материали на столичната преса

Коментари