Авторът на Hotel California Глен Фрей последва Дейвид Бауи в отвъдното

 ПОРЕДНА ЗАГУБА ЗА РОКА
Авторът на Hotel California  Глен Фрей  e починал след продължително боледуване на 67-годишна възраст.
Тъжната новина е съобщена във Фейсбук профила на рок легендите
  „С тежки сърца съобщаваме, че нашият приятел, основател на Eagles, Глен Фрей, почина в Ню Йорк в понеделник, 18 януари 2016 г. Думите не могат да опишат нашата тъга, нито нашата любов и уважение за всичко, което той даде на нас, на неговото семейство, на музикалната общност и милиони фенове по целия свят", гласи поста. Светът на рока изгуби поредния си титан заради усложнения от ревмотиден артрит, остър язвен колит и пневмония.

Eagles са една от най-успешните рок банди. Албумите им имат над 150 милиона продажби, а сред вечните им хитове са Take It Easy, Desperado и много други.
Историята на песента
Много хора си нямат представа, че песента се отнася за църквата на сатана, която се намира в хотел на улица “Калифорния” в Сан Франциско. От вътрешната страна на обложката на “Hotel “California” се виждат три подобни на прозорци отвора. В средния прозорец е плешивият Антон Лавей – основател на сатанинската църква в Америка...”

В песента един мъж разказва как пътува късно вечерта по аутобана през пустинята и вижда в далечината мъждукаща светлина. Понеже е уморен, той спира колата, за да пренощува на това място. Когато влиза в хотел „Калифорния", въобще не е наясно къде е попаднал („This could be heaven or this could be hell" — „това би могло да е небето или ада"). Той чува гласове в нощта, поръчва си вино, след това е информиран, че този дух („that spirit") не е бил в „Hotel „California" от 1969 година.

Нощният посетител става свидетел на сатанински ритуал: „Огледало на покривката, розово шампанско с лед. В хотела имало красиви момичета и една от тях казва : „ Ние всички сме затворници по собствено желание". След това се събират в стаичката на собственика на угощение. Пробождат го със стоманените си ножове, но просто не могат да убият скота (звяра) ". Посетителят ужасен побягва. Навън в нощта установява, че винаги би могъл да избяга, но никога вече няма да бъде свободен от „Hotel „California". „Отпусни се, казва нощният мъж. Ние сме програмирани да изпълняваме заповеди. Ти винаги можеш да се махнеш, но никога няма да бъдеш свободен".

Някои смятат,че литературната "основа" на песента е един разказ на Андре Мороа - "Хотел Танатос". Публикуван беше навремето в някаква антология на френския разказ .

Фенове и критици са давали какви ли не обяснения за това какво са искали да кажат Eagles с Hotel California откакто съществува самата песен (1977 г.) Китаристът на групата Дон Фелдър дава доста по-просто обяснение - “Хотел Калифорния” е просто начинът, по който групата е виждала живота в Лос Анджелис. Той разказва:

“Повечето думи ги написаха Дон Хенли (вокалист и барабанист на Eagles, ) и Глен (Глен Фрей свири на китара, пиано и други клавирни инструменти и изпълнява част от вокалите) .Всички ние влизахме с колата в Лос Анджелис през нощта… И виждаш само сияние на хоризонта от светлините и образите, които започват да преминават през главата ти - на Холивуд и на мечтите ти… И беше общо взето за това. Така започнахме да пишем песента. ”

Дон Хенли често описва “Хотел Калифорния” като интерпретация на хайлайфа в Лос Анджелис:

“Това общо взето е песен за невидимата тъмна страна на американската мечта и за излишествата в Америка, за които ние знаехме доста.”

Ето текста на български:

По тъмното пустинно шосе
прохладният вятър играеше в косите ми.
Топлият аромат на колитас се издигаше към небето.
Далече отпред видях мъждукаща светлина,
главата ми натежа, очите ми помътняха.
Трябваше да спра и да пренощувам.
Тя стоеше в рамката на вратата,
аз чух църковната камбана и си помислих:
"Може би тук е раят, я може би адът".
Тя запали свещ и ми показа пътя.
Долу по коридора се чуваха гласове,
стори ми се, че казват: "Добре дошли в хотел Калифорния,
Какво прекрасно място. Какво хубаво лице.
Има много стаи в хотел Калифорния,
по всяко време на годината можеш да отседнеш там.
В главата й е само Тифани, тя кара Мерцедес Бенц.
Около нея има красиви момчета, които тя нарича приятели.
Когато те танцуват във вътрешния двор
сред сладките летни изпарения,
някои танцуват, за да си спомнят, други, за да забравят.

Тогава казах на управителя:
"Донесете ми от моето вино". той каза:
"Не сме имали такова нещо от 1969-та".
И отново гласовете зоват отдалече,
будят те посред нощ и отново ги чуваш да казват:

"Добре дошли в хотел Калифорния,
Какво прекрасно място. Какво хубаво лице.
Живеещите в хотел Калифорния,
каква приятна изненада, ти осигуряват алиби.
Огледала по таваните, розово шампанско в лед.
Тя каза: "Всички сме пленници на своите замисли".
А в стаята на управителя те са се събрали за пир,
те удрят със стоманените си ножове,
но не могат да убият чудовището.
Последното, което помня, е, че бягах към вратата.
Трябва да намеря обратния път към това място.
"Успокой се - каза човек от тъмното.
 Ние сме програмирани да посрещаме,
ти можеш да си тръгнеш, когато поискаш,
но няма да можеш да си отидеш".

...Някои неща са необясними.Какво прави една песен хит?Какво са искали да кажат и за какво се пее можем само да гадаем.Но със сигурност тази песен ще остане нетленна.
по материали на http://www.monitor.bg/ и http://www.sibir.bg/

Коментари