Ивановден е - какво ни очаква през годината

Най-важната мисия на Йоан е била да кръсти Христос:
„Истина ви казвам: между родените от жени не се е явил по-голям от Йоана Кръстителя; ала най-малкият в царството небесно е по-голям от него." (Евангелие от Матея, 11:11). Затова и най-големия от трите празника, посветени на светец, църквата празнува веднага след Богоявление, на 7 януари, като голям събор, на който са призовани всички православни християни. От всички пророци, предсказали идването на Спасителя, Йоан единствен има възможност да го посочи с ръка. Нещо повече, негова е и честта да му даде своето кръщение с вода, за да кръщава той с дух и слово. Животът и душевната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт в крепостта Махерон едва на 34 години са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото за човек, а култът към него отрежда няколко големи празника - Ивановден, Еньовден и Секновение.
Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнство на предтечата, живял на границата между Стария и Новия завет. В лявата си ръка държи разгърнат ръкопис, на който се чете: „Покайте се, защото се приближава царството небесно."

Празникът

Народът ни вярва, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало „да кръщава вода, земя, млади булки и малки деца". Наричат празника още Женски водици заради ролята, която имат жените в ритуалите. Светецът помага при различни болести, но особено силно трябва да му се помолят страдащите от главоболие.


Метеорологични прогнози

Ако на Ивановден няма сняг и лед, през лятото ще има болести по хората и по добитъка.
Ако по сливите има скреж, те ще дадат много плод и годината ще е плодородна.
Каквито са студенините по Ивановден, такива ще са горещините по Петровден.

Обредни вещи, храни и символи 
Трапеза
Варено жито, ошав, фасул, свинско със зеле, свински ребра, печена кървавица, суджук, баница.
Ритуали
Кръстена и осветена, водата вече може да лекува, да гони злото, да дава сила, жизненост и здраве. Добре е на Ивановден всеки да изпита на собствен гръб магическата й сила.
Празничната трапеза е много богата. Не се раздига до сутринта и от нея се оставя част за стопанина на къщата (за змията) - да бъде почетен и уважен, да съхрани дома и да го брани от злото.
Ивановден е ден за побратимяване. 
От Ивановден вече спират да ходят маскираните дружини - наричат ги кукери, бабугери, русалии и пр. В някои райони изкъпват тържествено и царя на русалиите, а той дава богата гощавка. 
На този ден приключва и коледарският цикъл. Финалът се слага чрез тежко празнично хоро.

Коментари