Марихуаната -лекарство или не - първа част

Марин Калчев, 32г., гр. Ловеч. Диагноза Множествена склероза (МС).
Диагностициран 2002г. Лечение и поддържаща терапия, Ребиф44, Копаксон, Лаквинимод, от 2009-10г. МАРИХУАНА (забраненото лекарство). Ще се опитам да Ви запозная, защо марихуана.

Множествената склероза (МС) е хронично дегенеративно заболяване на централната нервна система, което предизвиква възпаление, отслабване на мускулите и загуба на моторно-двигателната координация. С течение на времето пациентите, страдащи от МС, обикновено остават постоянно обездвижени, а в някои случаи, заболяването може да бъде фатално. Открих марихуаната като средство за облекчение /лечение/ от интернет и приятели. Как стоят нещата с медицинската и не само употреба на марихуана във България? Марихуаната е посочена в списък № 1 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. В този списък са изброени вещества, които според българския законодател са забранени за употреба в хуманната и ветеринарната медицина.В този списък е и хероина. Придобиването или държането на което и да е било от веществата в този списък се наказва по чл. 354а от Наказателен кодекс с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба от 2 000 до 10 000 лева. Така стоят нещата във България към днешна дата. След като реших сам да си отгледам лекарството, попаднах под ударите на закона. На първото заседание на съда, в първата почивка прокурора по делото дойде при адвоката ми и директно зави, „колега да сключваме споразумение и да приключваме случая” /практика при подобни дела/. Е удари на „камък” и се започна едно наистина култово дело. Дойде и момента в който бе назначено изготвянето на тройна съдебномедицинска експертиза с въпроса, помага ли му марихуаната или ДА. Изготвена бе и експертизата в която ясно се казва, да на бай Марин марихуаната му помага! Дойде и решението на съда: НЕВИНОВЕН! Дойде и момента с протеста от страна на прокуратурата. И нещо, за което се сещам в момента е, прокурора по делото един единствен път се появи в съдебна зала (е законЯ му дава това право, но малко уважение все пак….), или остана неприятно изненадан от отказа за „споразумение” и ни се “разсърди”. Дойде и заседанието на втора инстанция. прокурора учудващо беше в залата. Започна заседанието, изслушаха страните по делото, почивка 15мин. Заседанието продължава, идва момента с произнасянето на съдиите и о чудо, отменяма решението на първа инстанция, виновен си бай Марине, плати на държавата сега 2000лв. и разноските по делото. Добре, но след видимо спуснатото Ви „решение” без ама нито един аргумент и видимо НЕЗАЧИТАНЕ на изготвена тройна съдебно медицинска експертиза, отидохме на малко по европейски съд. Там сме в очакване на развръзката.

Тук ще Ви запозная с малка част от благоприятните въздействия на МАРИХУАНАТА при МС. Многобройни изследвания на отделни случаи, проучвания (анкети) и двойно слепи клинични изпитания докладват подобрение на симптоми като спастичност, хронична болка, тремор, сексуална дисфункция, дисфункции на червата и пикочния мехур, замъгленост на зрението, нарушения на равновесието (атаксия) и загуба на памет при пациенти, третирани с канабиноиди. В  доклад на Камарата на лордовете се заявява, че според Британското МС Общество, състоящо се от около 35 000 страдащи от МС пациенти, около 4% от членовете му вече използват канабис за облекчаване на симптомите, независимо от значителния риск, свързан със забраната. Председателят на комитета заключава: „Получихме  достатъчно доказателства, които ни убедиха, че лекарят може легално да предпише канабис за облекчаване на симптомите на МС и че наказателното право не трябва да пречи на това.”. Като цяло МАРИХУАНАТА облекчава една голяма група неприятни симптоми идващи от МС. Има и медикаменти които се изписват законно в България, но прочете листовката със страничните реакции, изпиитеняколко хапчета и се чуствайте като парцал след това /лично мнение/. Както и използването на МАРИХУАНА от мен е по моя преценка, поради ФАКТА, че не мога да се консултирам с лекар по темата в България.

Не гледайте на МАРИХУАНАТА като наркотик. Проблемите при употребата идват от законодателството. Забраната не работи! Няма ефективна програма за употреба при подрастващите. Няма нищо! Има една забрана която изцяло е в полза на шепа „хора” и фармацевтичните компании и в 100% ущърб на обществото. С това приключвам уводната статия. Тепърва ще пишем по темата наркотици, законодателство, институции /особено НСНВ/ОСНВ/. Както и ще се постарая да Ви срещна, било то и писмено с лекари,пациенти, адвокати по темата.

Коментари