Когато човешката доброта е по-силна от всичко



https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6539738862301256107#editor/target=post;postID=4469595285829391924
Ученичка от Спортно училище „Тодор Каблешков”-гр. Стара Загора е спасила шофьор от градския транспорт.Мария Звездева Стоилова е ученичка от ІХ клас. Тренира плуване. На 15.01.2016г./петък/ учениците от спортното училище се качват на тролейбус №2, за да отидат на тренировка. По време на движение между професионална гимназия по ветеринарна медицина и АПК на шофьора му прилошава и тролеят застава перпендикулярно на пътя. Кондукторката се развиква за помощ. Пътниците изпадат в паника. Мария се намира назад, но избутва пътниците и отива до шофьора. Вижда, че той е паднал на волана, повдига главата му и вижда, че е в безсъзнание. Удря му два шамара, но той не реагира. Забелязва, че шофьора си е глътнал езика. Успява да отвори устата му и да го извади. Шофьорът се свестява и благодари на момичето. Днес 18.01.2016г./понеделник/, директорът на Спортно училище връчива благодарствен адрес на Мария с пожелание да бъде все така смела и отговорна. На награждаването присъстваха представители на медиите, учители и ученици. Макар и леко смутена от многобройните въпроси на журналистите, Мария разказва подробности от инцидента. Минути по-късно в Спортно училище пристига шофьорът на тролейбуса. Той обсипва  Мария с прегръдки и благодарности и повтаря „Жив съм благодарение на нея!”. 



https://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=6539738862301256107#editor/target=post;postID=4469595285829391924
Не се притесних, защото майка има такива проблеми. Човекът изведнъж спря тролея и му стана лошо. Кондукторката почна да вика, че имало проблем. Аз отидох там при човека, хората ми дадоха път. Първо го пипнах по лицето и после му захванах ченето и му отворих устата и му извадих езика и той се свести. Извиках да ми дадат водичка да му сипна на личицето и да му помогнем да излезне от тролея на въздух.
Това е разказала героинята на деня - 15-годишната Мария Звездева Стоилова от Стара Загора, която в петък с бърза реакция и действия е спасила от задушаване припаднал шофьор в градския транспорт. "Дневник"  е говорил  с нея с позволението на Латинка Петрова - директорът на социалния дом "Мария Терезия", в който момичето живее от 9 години.   
"После е дошъл лекар, но аз вече не бях там, хванах си друг тролей. Днес се видяхме с него и говорихме. Той си е на работа и е добре. Благодари ми, че му помогнах и каза, че добре че съм била аз да му спася живота. Той като се свести се притесни да не е станал проблем с тролея", разказа още момичето. Шофьорът и Мария се срещнаха днес в спортното училище, в което учи тя. Човекът дошъл да й благодари лично, а от училището наградиха героинята за бързата и смела постъпка.  

Мария още е споделила, 
"че не се притеснява от подобни неща, защото има опит с майка си, която страда от епилепсия. Била е на 6 години, когато отива да живее в дома, но до тогава се грижи за болната си майка. И сега се виждат, макар че заради "семейни проблеми" няма как да живеят заедно."

Тренира плуване и мечтае да стане помощник-треньор, макар че не е мислила каква точно иска да стане допреди всички медии да я попитат днес, шегува се Мария. На въпроса дали има нужда от нещо и би ли искала хората да й помогнат с нещо, 15-годишната героиня отговаря: "Нямам никаква нужда. Не, нямам. Всичко имам тук, много ми е добре, все едно съм си вкъщи".  

  Тя е разказала още, че това дори не е първа подобна проява за Мария. Припомнила е и друг случай преди години   когато дете от дома вдига много висока температура, и момичето незабавно тръгва да търси оцет и чаршафи да го обгрижи, докато дойде линейката. И в случая в петък,   се е  разчуло чак днес, след като учителите в спортното училище коментирали случая помежду си, уточни директорката на социалния дом.

"Много е обичлива, радва се на живота. Има много позитивно отношение към всичко, което я заобикаля. Тя не е от тези деца, които гонейки лошата съдба, изграждат в себе си елементи на озлобление. Тя е много чиста душа", описва я Петрова.

по материали на http://www.dnevnik.bg/ и http://www.sportno-sz.com/



Коментари