Православният параклис "Св. Йоан Рилски" на о-в Ливингстън е напълно завършен

Цитирано от колеги

Писателката Людмила Филипова и членовете на 24-ата експедиция заровиха времевата капсула на скално възвишение над базата, където ще поставят и 3-метров кръст. Снимка БАИ
Българските антарктици заровиха специална времева капсула, в която ще се съхраняват послания до декември 2060 година.


Специално създадена за Проекта Антарктида - "Послание на Края на света до хората от Утрешния свят", песента на Миро "Има смисъл" е вдъхновена от пътеписа на Людмила Филипова "Пътуване на края на света". По нейна идея, под българския храм „Св. Иван Рилски” на о-в Ливингстън (база на Българския Антарктически Институт), на 24.12.2015, когато е Рождество Христово, ще се постави времева капсула за следващите 50 години с послание от днешните хора до тези от Утрешния свят. Капсулата е създадена чрез специално разработена технология от български учени, пише Signal.bg. Идеята на проекта е да обедини хора от цял свят да изпращат послания от днешните хора до утрешните за съхраняването им за 50 години във времева капсула на Ледения континент. В продължение на близо една година стотици участници се включиха и отправиха своите послания за бъдещето. Сред тях има от 7 до 90-годишни участници, хора от България и чужбина, много известни личности, творци, учени, политици, журналисти, лекари, писатели. Емоционално послание до бъдещето отправи и президентът на Република България Росен Плевнелиев.
Миро е сред звездите на Българската Коледа. В концерта тази година той ще представи за първи път своята авторска песен "Има смисъл".

В специалния свитък са събрани стотици послания на хора от цял свят, пристигнали през изтеклата година на сайта на проекта 
Мястото за заравяне на капсулата също не е случайно. Участниците от 24-ата експедиция избраха скално възвишение над българската база. Съвсем скоро над капсулата ще бъде монтиран и триметров кръст, който ще се вижда чак от морето.
Очаква се посланията да бъдат разпечатани през декември 2060 година, когато се навършват 99 години след ратифицирането на международния Антарктически договор.
Именно тогава контрактът изтича и ще се решава бъдещето на останалия единствен незасегнат от цивилизацията континент. Тогава представителите на 28-те страни с бази на Антарктида отново ще се съберат, за да вземат решение за живота на вечно ледената земя.
Посланията, които ще бъдат предадени на бъдещите представители на страните, са написани от различни хора, сред които известни личности, учени, творци, музиканти, писатели, артисти, дипломати и политици.
"Антарктида не е избрана случайно, защото този все още девствен континент се счита за Края на света, но утре там ще бъде новото начало", посочи писателката Людмила Филипова.
Самата тя останала изключително очарована от преживяното там и след първия си престой написа книгата "Пътуване до Края на света”.
Междувременно тръгна третата група от 24-ата българска антарктическа експедиция.
Тя се предвожда от проф. Христо Пимпирев, а в състава й са включени двама геолози от Софийския университет - гл. ас. Дочо Дочев, Катедра геология, палеонтология и полезни изкопаеми и ас. Стефан Велев, Катедра Минералогия и петрология.
Учените тръгнаха от летище София с полет през Рим и Буенос Айрес за Ушуая (Аржентина). От най-южната точка на Южна Америка полярниците ще отплават за о-в Ливингстън с испанския военно-изседователски кораб "Есперидес".
Там нашата група ще работи по проект за предварителни комплексни геоложки изследвания на полуостров Байърс, който се намира на острова, където е нашата база "Св. Климент Охридски".
Православният параклис "Св. Йоан Рилски" е напълно завършен и изографисан.
Очаква се да бъде официално открит на Богоявление и осветен със светена вода, дадена от Западно и средноевропейския митрополит Антоний, който на 22 декември отслужи тържествен водосвет по случай заминаването на групата.
Другите две групи, които пристигнаха по-рано, пригодиха базата за живот и започнаха да изпълняват задачите си. Тази година ще бъде създадена и цифрова едромащабна топографска карта за района на антарктическата база.
За целта там бяха командировани геодезисти, които да обхванат всички близки географски обекти и цялостната инфраструктура, състояща се от жилищни сгради, специа­лизирани складови конструкции, генераторно и инсинераторно помещения, както и други обслужващи постройки.

http://novinar.bg/
http://hotnews.bg/
http://radar.bg/









Коментари