Архангелова Задушница е една от трите най-важни в годината

Днес е Архангелова Задушница!

В първата събота на ноември Православната църква почита Св. Архангел Михаил - Архангелова Задушница, наричана още войнишка. На Архангелова (мъжка) Задушница се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.
Във всеки православен храм, на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.Задушница е ден за помен на душите на починалите. В църковния календар са фиксирани датите на задушниците, които са 3 - Голямата Задушница преди началото на Великия пост, Задушница преди Петдесетница - Черешова задушница и Архангелова Задушница.
Задушница се чества винаги в събота - деня, който в църквата е определен за ден на покойниците. Богослужението е с молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която се прави обща панихида. Камбаната бие траурно, с отмерен удар. (Във всяко съботно богослужение има специални песнопения и канон за мъртвите.)
По православна традиция празниците започват от предната вечер и се отчитат с вечерната служба в храмовете. Затова още в петъчния следобед и в събота до обяд близките на починалите посещават гробовете. Преливат ги с вино, оставят храна, поставят цветя, палят свещи и кандила, прекадяват с тамян. След това раздават, дори и на случайни, непознати хора жито и храна, наречена подавки - пита, маслини, сладкиши, баници, бонбони, плодове и други лакомства, които починалите близки са обичали преживе за "Бог да прости". 
Задължително се нарича за кого точно се раздава за помен. Например: "Вземете за Бог да прости за баба (името), дядо (името), други близки (имената). Някои казват: "За всички починали близки".

Да се помолим за душите на починалите ни сродници!

Коментари