Западното старинно крило на Троянският манастир ще бъде реставрирано

 


 Троянският манастир - рай за душата
  Ще започне  грандиозен ремонт на Троянската света обител , съобщиха Игуменът -Епископ Сионий и кметът на Община на Троян Донка Михайлова , пред медиите.
Проектантите и над специалиста  от една година работят върху него. Те преди броени минути внесоха за разглеждане проекта в Община Троян. Одобрен е  от съотвтетните министерства и вече навлиза в крайната си фаза преди да започне   рестврирането и обновяването на  западното старинно крило на манастира. Като се запази  всичко както си е било.
 Западното старинно  крило на Троянският манастир ще бъде реставрирано
Според историческите документи манастирът е бил първоначално основан през 1600 година и възобновен в периода 1830 г.– 1865 г. в сегашния си вид. Като архитектурен стил на сградите се причислява към възрожденската школа. През 1835 г. е започналоизграждането на една уникална по своята концепция кула. Тя е пететажна. В най-долното й ниво има съдохранилище, следва параклис, посветен на "Св. св. Кирил и Методий", одаи и завършва със звънарница. Завършен е през 1967 -ма .Параклисът е обнародван в Държавен вестник, бр.101/1971 г.
 Различни майстори са го строили, но са спазили стила и не проличава,  че е строено във времето. В това крило е старинната църква "Св.СВ.Кирил и Методий" и музея на Левски, като последния ще бъде разширен за да се излагат там непоказвани досега манастирски реликви. 15-те стаи ще бъдат със самостоятелни санитарни възли,съвременни  комуникации. За улеснение  ще има и асансьор.Ще бъдат топлоизолирани.Самите зидове и стени ще бъдат съхранени, но преди това обработени водещи реставратори.


Върху грандиозния проект са работили 13 специалиста една година. 

  А другото хубаво е, че в овощната градина на Троянският манастир вече има и две райски ябълки.Те са подарък от Румен Илиев, производител на овощен посадъчен материал от Стара Загора.
   Той и Иван Чернокожев са решили да на правят райско място Троянската обител и овощната градина . Възстановяването  й е започнало при предишния игумен.  Освен тях - още от 19. век  - там расте уникален кедър, който архимандрит Макарий е донесъл от Светите земи.
 Троянският манастир - рай за душата

 Троянският манастир - рай за душата
   Има и няколко секвои, гинко билоба, редки храстовидни видове, както и вечнозелени магнолии, донесени тази пролет от Света гора.
Игуменът Сионий обясни, че целта е не само да се възстанови градината, но и да  се даде поминък на хората, които ще работят в нея.  И да се продължи традицията за производство на сливова ракия със запазане марката  на Троянският манастир.
 Троянският манастир - рай за душата








Пресконференция
Публикувахте от Новини от Троян, Тетевен и Априлци в 16 декември 2015 г.

бутони за споделяне